“Instruktor sam vožnje u autoškoli X. Za vrijeme pauze i čekanja novih kandidata koje smo obučavali na poligonu, kandidat kojega sam prethodni sat obučavao, dok smo mi otišli na kavu, ostao je u vozilu autoškole, i vozikajući se po poligonu, udario u parkirano vozilo drugog instruktora iz druge autoškole. Vlasnik oštećenog vozila (ta druga autoškola) traži naknadu štete od moje autoškole, i to popravak vozila i štetu zbog toga što će vozilo biti u servisu bar tri dana pa neće raditi. Šef mi je već najavio da će sve što plate tražiti od mene. Ne znam zašto i gdje je tu osiguranje, kad je vozilo osigurano po obveznom osiguranju…”, Instruktor vožnje P..

Nema nikakve sumnje da uzrokovanu štetu vlasniku druge autoškole mora naknaditi autoškola - vlasnik vozila kojim je kandidat za vozača uzrokovao štetu. Oštećeni vlasnik druge autoškole može se, ali ne mora, obratiti osiguratelju kod kojega je štetnikovo vozilo osigurano od odgovornosti. Što se tiče prijetnje vlasnika autoškole da će “sve što plati” tražiti od svog instruktora, prijetnja je realna, jer je očito da je instruktor postupio grubom nemarnošću ostavivši kandidata u nezaključanom vozilu i tako mu omogućivši korištenje vozila bez vozačke dozvole (problem se rješava primjenom radnog zakonodavstva, jer je šteta poslodavcu nastala u vezi s radom instruktora vožnje).

Ako pak oštećeni vlasnik autoškole traži naknadu štete od osiguratelja kod kojega je štetnikovo vozilo osigurano od odgovornosti, osiguratelj će nakon plaćanja štete tražiti od kandidata povrat isplaćenog iznosa. Naime, prema odredbi čl. 24., st. 1., t. 2., osigurana osoba gubi pravo iz osiguranja ako vozač nije imao važeću vozačku dozvolu odgovarajuće vrste ili kategorije. Iznimka je ako za vrijeme poduke iz vožnje vozilom upravlja kandidat za vozača motornog vozila, uz poštivanje propisa kojima se ta poduka uređuje. U čl. pak 204., st. 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da “Kandidat za vozača može i prije položenoga vozačkog ispita upravljati na cesti vozilom one kategorije za koju se osposobljava za vrijeme dok se osposobljava, ako vozilom upravlja pod nadzorom instruktora vožnje. Prema tome, kandidat za vozača našeg instruktora P., u trenutku upravljanja vozilom na poligonu nije bio pod nadzorom instruktora vožnje, što znači da je počinio štetu bez vozačke dozvole i time izgubio pravo iz ugovora o osiguranju, jer se smatra osobom bez vozačke dozvole.