31.01.2002.
Umjetni pripravci hrane (I)
Iako je prirodna prehrana najzdraviji i zasigurno najpreporučljiviji oblik ishrane često je tijekom liječenja ili oporavka od bolesti neophodno posegnuti za umjetnim pripravcima hrane. Nerijetko, bolesnici ne mogu standardnom ishranom unijeti dovoljnu količinu kalorija, ponekad im s kod kuće pripremljenom hranom nije moguće zadovoljiti njihove potrebe za neophodnim vitaminima, mineralima, oligoelementima i drugim važnim prehrambenim čimbenicima ili jednostavno, iz različitih razloga kućnu ishranu dobro ne podnose. Brojni su slučajevi u medicinskoj praksi kada je dohranjivanje s umjetnim pripravcima hrane, u kraćem ili duljem razdoblju, neophodno ili barem preporučljivo. Najčešći primjeri su bolesnici s zloćudnim bolestima (rak, karcinom), oni s kroničnim bolestima probavne cijevi (npr. ulcerozni kolitis ili Chronova bolest), bolesnici koji se pripremaju za ili oporavljaju od većih kirurških zahvata, bolesnici s kroničnim bolestima jetre ili bubrega (posebice oni na kroničnoj hemodijalizi), srčani bolesnici, starije i slabije uhranjene bolesne osobe, trudnice i mala djeca, itd. Ovakvi, tvornički pripremljeni, tekući oblici hrane imaju neke značajne prednosti nad standardnom ishranom. Obroci su kalorijski standardizirani i zadovoljavaju dnevne potrebe bolesnika, postignut je balans između svih neophodnih čimbenika prehrane i, što je daleko najvažnije, svi pripravci orijentirani su prema specifičnim bolestima ili stanjima. Na taj način izbjegnuti su negativni učinci standardne prehrane kao što su npr., neminovni, a često nepoželjni, unos određene količine masti u bolesnika na dijetetskom programu bogatom proteinima životinjskog porijekla (svako meso posjeduje određenu količinu masti) ili nedovoljan unos kalorija u bolesnika koji podnose isključivo tekuću hranu. Na našem tržištu dostupni su pripravci nekoliko proizvođača, ali zbog vrlo široke palete različitih pripravaka usmjerenih prema točno određenim bolestima ili specifičnim potrebama organizma te zbog nekoliko dostupnih okusa (vanilija, čokolada, jagoda, itd) najpopularniji su pripravci poznatog američkog nutricijskog koncerna Ross (Abbott Laboratories).