Dodatno zdravstveno osiguranje omogućava osiguraniku viši standard zdravstvene zaštite odnosno veći opseg prava u odnosu na standard i prava koja ima po obveznom zdravstvenom osiguranju


Kod osiguratelja X imao sam dopunsko zdravstveno osiguranje. Deset dana prije isteka prijavio sam se osiguratelju da želim izvršiti godišnji sistematski pregled u poliklinici M. No, dogodilo se da sam morao otputovati na službeni put i da sam se vratio nakon što mi je istekao datum na koji sam se morao javiti u polikliniku na dogovoreni sistematski pregled, a dogovor s poliklinikom je izvršio osiguratelj i o tome me obavijestio. Sada bih htio izvršiti sistematski pregled, ali ne znam  Imam li pravo obaviti taj sistematski pregled iako mi je polica osiguranja istekla i nisam je obnovio...?“, A.K.


Zakonom o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju uređeno je dodatno i dopunsko zdravstveno osiguranje. Dodatno zdravstveno osiguranje omogućava osiguraniku viši standard zdravstvene zaštite odnosno veći opseg prava u odnosu na standard i prava koja ima po obveznom zdravstvenom osiguranju. Sistematski pregled je jedan od „rizika“ koji osiguratelj pokriva ugovorom o dodatnom zdravstvenom osiguranju. Naravno, ugovor je sklopljen na određeno vrijeme, a vaš zahtjev za izvršenjem sistematskog pregleda jeste ostvarenje osiguranog slučaja u vremenu dok je važio ugovor o osiguranju. Prema tome stekli ste pravo na ostvarenje prava iz ugovora o osiguranju, prava na sistematski pregled, onoga trenutka kad ste od svog osiguratelja zatražili  sistematski pregled.

Činjenica da niste mogli doći na ugovoreni termin radi izvršenja sistematskog pregleda ne mijenja ništa na stvari. Ostvareno pravo na sistematski pregled možete izvršiti i po isteku ugovora o  dodatnom zdravstvenom osiguranju. I to bez obzira što niste sklopili s istim osigurateljem novi ugovor, odnosno, kako kažete, produžili ugovor o osiguranju. Osiguratelj vam duguje uslugu sistematskog pregleda u ugovorenoj poliklinici temeljem starog ugovora o osiguranju, a prava iz tog ugovora zastarijevaju u roku od tri godine, sukladno odredbi čl. 234., st. 1. Zakona o obveznim odnosima.