07.12.2000.
Vitamini C i E
Posljednjih je godina ponovno istaknuta važnost C i E vitamina kao moćnih antioksidansa (tvari ili spojevi koji smanjuju oštećenje stanice tijekom bolesti) pa su do sada priznate dnevne potrebe za ovim vitaminima značajno uvećane.
Vitamin C pripada skupini vitamina topljivih u vodi i iako je jedan je od najvažnijih sastojaka u formiranju vezivnog i potpornog tkiva u čovjekovom organizmu te sudjeluje u proizvodnji energije, ipak je njegova najvažnija karakteristika vrlo snažno antioksidansno djelovanje. Upalne promjene kože i sluznica, gubitak kose, promjene u živčanom i sustavu zgrušavanja krvi te opća slabost glavni su znaci manjka C vitamina. Nedostatku C vitamina posebice su izloženi kronični bolesnici i starija populacija, a glavni izvori C vitamina čine svježe voće (posebice južno) i povrće. Minimalne dnevne potrebe C vitamina kreću se oko 100 mg do 120 mg, ali ukoliko se želi postići potpuni antioksidansni učinak C vitamina preporuća se višestruko veći dnevni unos (od 400 mg do 500 mg/dan).
Vitamin E pripada skupini vitamina topljivih u mastima, a predstavlja najvažnijeg antioksidansa među vitaminima. Danas je jasno dokazan koristan učinak ovog vitamina u liječenju srčanih bolesnika kao i u spriječavanju srčanih oboljenja u osoba podvrgnutih svakodnevnom stresu. Nedostatak E vitamina je rijedak i viđa se u dojenčadi i u starijih osoba, a manifestira se slabokrvnošću, općom slabosti i malaksalošću. Nalazimo ga u žitaricama, u suncokretovom ulju, margarinu i germi dok ga u mesu i mesnim produktima ima izrazito malo (izuzev žumanjca). Iako je nedostatak E vitamina rijedak, za optimalni učinak kao antioksidansa preporučljivi unos ovog vitamina iznosi od oko 10 do 12 mg dnevno.