Vitamini su organske tvari neophodne za rast i održavanje života. Ljudski organizam nije sposoban sam stvarati vitamine te je njih neophodno unositi hranom u dovoljnim količinama. U osnovi vitamine dijelimo u dvije osnovne skupine: vitamine topljive u mastima (vit. A, D, E i K) i vitamine topljive u vodi (vit. B1, B2, B6, B12, C, niacin, folna kiselina, pantotenska kiselina i biotin). Vitamin A odgovoran je za primjerenu funkciju oka, održavanje kvalitete i elastičnosti sluznica i kože, formiranje kosti i zubi te normalnu reproduktivnu funkciju. Nedostatak vitamina A smanjuje otpornost organizma na infekciju te je stoga ovaj vitamin posebno bitan sastojak prehrane starijih i bolesnih ljudi. U hrani najviše ga nalazimo u jetri (goveđa i teleća), u mlijeku i mlječnim proizvodima te u tamno zelenom povrću (zelena salata, špinat, blitva). Vitamin D važan je čimbenik u iskorištavanju kalcija i fosfora što je posebno bitno u dječjoj dobi, u bolesnika s osteoporozom (demineralizacija kostiju) ili nekim hormonskim bolestima. Glavni izvor D vitamina su mlijeko, riba i sunčeva svjetlost. Vitamin E predstavlja najvažnijeg antioksidansa (tvari koje smanjuju oštećenje stanice tijekom bolesti) među vitaminima i danas se smatra da je vrlo koristan u srčanih bolesnika i u ljudi podvrgnutih stalnom stresu. Nalazimo ga u žitaricama, u suncokretovom ulju, margarinu i germi dok ga u mesu i mesnim produktima ima izrazito malo (izuzev žumanjca). Vitamin K neophodan je element u sustavu zgrušavnja krvi i njegov nedostatak može uzrokovati pojačanu sklonost krvarenju. Iako se vitamin K u dovoljnim količinama stvara u crijevnim bakterijama potrebni dodatni unos može se nadoknaditi prehranom bogatom zelenim salatama i tamno zelenim povrćem. Ukratko prikazani vitamini predstavljaju grupu topljivih u mastima i značajno su stabilniji od onih topljivih u vodi. Oni se teže uništavaju termičkom obradom pa se u dovoljnoj količini unose i s kuhanom hranom. Ovi vitamini pretežno se uskladištuju u organizmu (posebno u jetri) i iskorištavaju po potrebi. Stoga je nedostatak ovih vitamina rijeđi od vitamina topljivih u vodi, ali i nadoknada sporija i teža.