13.09.2001.
Vitamini (II dio)
Vitamini topljivi u vodi su vitamin B1, B2, B6, B12, niacin, folna kiselina, pantotenska kiselina, biotin (svi zajedno predstavljaju vitamine B-kompleksa) i vitamin C. Vitamin B1 odgovoran je za iskorištavanje šećera (ugljikohidrata), jednog od najbitnijih izvora energije u ljudskom organizmu. Nedostatak tog vitamina relativno je rijedak i viđa se u neishranjenih ljudi, teških kroničnih bolesnika ili alkoholičara, a manifestira se gubitkom apetita, slabošću organizama, glavoboljama i promjenama u živčanom sustavu. Vitamin B1 nalazimo u mesu (posebice svinjskom), kvascu, nekim žitaricama, grahu i grašku. Vitamin B2 važan je sastojak u stvaranju, iskorištavanju i razgradnji bjelančevina, a njegov manjak dovodi do slabosti kože i, posebice, sluznica koje gube otpornost na upalne promjene i povećavaju sklonost organizma na infekcije. Kronični bolesnici i manja djeca skloniji su manjku vitamina B2. Najvažniji izvor ovog vitamina su mlijeko i mliječni proizvodi, a još ga nalazimo u mesu, zelenom povrću, jajima i ribi. Niacin, također pripada skupini B vitamina i svojim je djelovanjem vrlo sličan vitaminu B2 te se i njegov nedostatak manifestira na podjednak način (pomjenama na koži i sluznicama). Dugotrajni nedostatak ovog vitamina, koji se viđa u težih kroničnih bolesnika ili slabo uhranjenih starijih ljudi, prati gubitak pamćenja, (pre)demencija ili slični poremećaji rada centralnog živčanog sustava. Osnovni izvori niacina su meso (jetra i druge iznutrice), riba, grah, grašak, žitarice i kruh. Vitamin B6, kao i većina vitamina skupine B, sudjeluje u stvaranju i iskorištavnju bjelančevina u organizmu. Deficit vitamina B6 prisutan je u oko 20% kroničnih alkoholičara i dovodi do grčeva i stanja sličnih padavici. U hrani ga ponajviše nalazimo u peradi i ribljem mesu, iznutricama, jajima, riži i orasima.