09.01.2003.
Vlakna
Prehranbeni proizvodi koji sadrže vlakna ili tzv. "fibre" posljednjih su nekoliko desetljeća prepoznati od strane vodećih svjetskih nutricionista kao izrazito važne i korisne namirnice. Vlakna predstavljaju sastojak koji pomaže održavanju normalne funkcije crijeva i crijevne flore, a također djeluju korisno u regulaciji stolice i spriječavaju pojavu relativno čestih i tekućih "osmotskih proljeva". Vlaknastu hranu, točnije namirnice bogate vlaknima, predstavljaju mahunarke i sve žitarice, a posebice kukuruz i soja. Kukuruzni škrob i sojini složeni šećeri (polisaharidi) pokazali su se kao najkvalitetniji izbor vlakana u regulaciji stolice u zdravih ljudi starije populacije kao i u bolesnika s bolestima debelog (djelimično i tankog) crijeva. Tako je utvrđeno kako su bolesnici s nereguliranom stolicom i čestim proljevima, a koji su uzimali pripravke hrane obogaćene kukuruznim i/ili sojinim vlaknima, imali veći broj kvalitenih, formiranih stolica uz kraće vrijeme prolaza kroz debelo crijevo u odnosu na ispitanike koji su uzimali hranu bez ovih vlakana. Također, u bolesnika podvrgnutih većim kirurškim zahvatima u trbušnoj šupljini koji su poslijeoperacijski hranjeni hranom bogatom vlaknima, došlo je do značajno bržeg oporavka funkcije crijeva nakon zahvata, a samim time i do bržeg oporavka samih bolesnika. Ovi su rezultati potvrđeni i u drugim sličnim istraživanjima, a posebno su dojmljivi pozitivni rezultati u bolesnika ili zdravih dobrovoljaca starije životne dobi. Dakle, namirnice bogate vlaknima kao što su žitarice, posebice kukuruz i soja trebale bi biti zastupljene u barem dva do tri obroka tjedno u starijih ljudi ili u onih s nereguliranom stolicom neovisno o dobi kao i u bolesnika s crijevnim bolestima. U bolesnika koji nisu u mogućnosti unositi ovu hranu u krutom obliku ili u kojih iz bilo kojih drugih razloga nije moguće zadovoljiti njihove kalorijske potrebe s kod kuće pripremljenom hranom bogatom vlaknima preporuća se upotreba gotovih nutricijskih pripravaka obogaćenih kukuruznim škrobom i sojinim polisaharidima (kao npr. Jevity; Ross).