Sad se počelo pričati o vojnom roku. A manje se priča da je ministar obrazovanja plagijator. Evo, podsjećamo se... A sada - vojni rok?

„Jedna od ideja koja se razmatra je i model ljetnih kampova koji bi trajali tri do četiri tjedna, tijekom kojih bi se obavljao društveno koristan rad i ekološki projekti u suradnji s civilnim institucijama i lokalnom zajednicom, provodila bi se kratka obuka i uvježbavanje iz prve pomoći, iz svladavanja osnovnih vojničkih vještina', odgovorili su iz MORH-a na upit tportala o detaljima mogućeg uvođenja obaveznog vojnog roka.“

Mjesec dana vojnog roka? Zašto bi netko na to išao? Kada je postojala mogućnost izbora između civilnog i pravog služenja vojnog roka, mladići su masovno birali civilno služenje. Kada bi postojala opcija između bilo kakvog služenja i nikakvog služenja vojnog roka, mladići bi birali nikakvo. Nikakvo služenje.

A pogotovo ne radne akcije maskirane u služenje vojnog roka. Čišćenje šikare kao način obrane države? Obnavljanje kanala protiv poplava kao borba protiv vanjskog neprijatelja? Zbilja? Ništa pametnije se ne mogu sjetiti?

Činjenica je da će ova Vlada potezati prema obitelji vojsci i domovini. Ali ovo je šala. Kakve će biti kazne za nepoštivanje? Sklekovi? Zatvor? Nemogućnost zapošljavanja? Članstvo u mladeži neke stranke?

Prošle godine vrtjela se hit domaća serija kojoj je jedna od glavnih tema bilo i zezanje sa služenjem vojske u Jugoslaviji. Kako je to bilo glupo i nepotrebno, smijali su se ljudi prošlim vremenima. A evo ti ga sada opet. Inspirirano ničim drugim nego tom istom vojskom. Ali, sada je to naša vojska u 21. stoljeću. Hoće li biti bolje?

– Ali naučit će me disciplini. Naučit ću raditi krevet i ustajati se ujutro.

– Odi u izviđače.