U prošlom tjednu cijene nafte pale su više od 10 posto, nastavljajući silaznim trendom koji traje već mjesecima. Zašto baš sada? Zašto ne nakon 10 godina? Baš sada kada smo mi krenuli tražiti naftu! Nije li to dokaz da se cijeli svijet urotio protiv nas?



Po našim medijima, tis­kanim i elektronskim, već neko vrijeme traje kampanja upoznavanja građana da smo blizu pronalaska nafte.
 
Primjerice: “Hrvatska bi mogla biti mala Norveška, optimistično je zaključio mi­nistar gospodarstva Ivan Vrdoljak komentirajući na istraživačkom brodu u Spli­tu završetak prikupljanja seizmičkih podataka 2D teh­nikom u hrvatskom podmorju…” i dodaje: “Hrvatska ima rijetku perspektivu biti europska zemlja koja ima više plina i nafte nego što joj treba - rekao je Vrdoljak i naglasio kako je rano go­voriti o količinama…”

Nedavno je i njegova ko­legica, ravnateljica Agencije za ugljikovodike, o istraživa­nju Jadrana izjavila: „Zbog našeg podmorja možemo postati bogata država…“
 
I taman kada se malo po­veseliš kako je napokon neš­to krenulo na dobro, evo ti nesreće. Baš sam se želio za­hvaliti dragom Bogu što nas je tu postavio, jer ipak voli samo nas i Arape, eto ti nove vijesti:
„Oštar pad cijena nafte izbrisao je prošloga tjedna desetke milijardi dolara tr­žiš­ne vrijednosti naftnih kompanija…“

Da, dragi Vi, u prošlom tjednu cijene nafte pale su više od 10 posto, nastav­ljajući silaznim trendom koji traje već mjesecima.

Zašto baš sada? Zašto ne nakon 10 godina? Baš sada kada smo mi krenuli tražiti naftu. Nije li to dokaz da se cijeli svijet urotio protiv nas? 

- Evo ih - Hrvati idu tražiti naftu. 
- Brzo, srušimo cijene!
- Neće oni postat mala Nor­veška, mi smo Nor­veška. 
- Ni mali Dubai. 
- Ni mala Venezuela. 
- Mogu samo bit i ostati – mala Hrvatska. 
- A nemojte tako, što će Hrvati onda radit? Od čega će živjeti? 
- Neka uzgajaju krumpi­re, što nas briga.
- Neka kopaju, ali čim po­č­nu malo dublje, mi spuštamo cijenu. 
- Znači, onda će Hrvatska postati mala Kina? 
- Kako sad? 
- Pa Kinezi proizvode naj­više krumpira na svijetu. 
- Ajd, neka im bude - ma­la Kina. 
- Samo da se ne razmno­že…