„Imam kasko osigurano vozilo kod osiguratelja X. 12.siječnja ove godine imao sam štetu na vozilu, i odmah prijavio osiguratelju nastanak štete, izvršio procjenu kod procjenitelja kojega su mi odredili u P... Šteta mi do danas nije naknađena, jer osiguratelj uporno ponavlja da štetu, koja je nešto većeg iznosa (oko 20.000 kn), ne može isplatiti bez policijskog izvješća...Nezgoda se dogodila kad sam s vozilom bio na Kosovu. Na moje traženje i na traženje osiguravajućeg društva zapisnik ne stiže. Štetu sam platio sam i čekam, a ne znam do kada ću čekati, a htio bih izbjeći sudski spor jer znam da ću još dulje čekati...Imam li bar pravo na zateznu kamatu i od kada ona teče?..“, X.L.

Najvažnija obveza osiguratelja iz sklopljenog ugovora o osiguranju jeste isplata osigurnine (štete) kad se dogodi osigurani slučaj. Prometna nesreća koja je uzrokovala štetu na vozilu u kasko osiguranju jeste osigurani rizik i osigurani slučaj. Osiguratelj je, dakle, obvezan isplatiti osiguraniku nastalu štetu, sukladno ugovoru o osiguranju, odnosno uvjetima za kasko osiguranje. Ti uvjeti ne mogu biti suprotni odredbama Zakona o obveznim odnosima, koji u čl. 943. propisuje obvezu osiguratelja na isplatu osigurnine, rok u kojemu to mora učiniti i sankcije za kršenje te obveze. Prema Zakonu, osiguratelj je obvezan isplatiti osigurninu (naknaditi štetu) u ugovorenom roku koji ne može biti dulji od 14 dana, računajući otkad je osiguratelj dobio obavijest da se osigurani slučaj dogodio.

U slučaju kad je za utvrđivanje postojanja osigurateljeve obveze ili njezina iznosa potrebno stanovito vrijeme (u našem primjeru, recimo, da se utvrdi da li se nezgoda doista dogodila kako kaže osiguranik, da li je isti bio pod utjecajem alkohola i sl.), osiguratelj je dužan isplatiti osigurninu u roku od trideset dana od dana primitka odštetnog zahtjeva ili ga u istom roku obavijestiti da njegov zahtjev nije osnovan.

U primjeru čitatelja X.L. očito je da osiguratelj nije izvršio svoju obvezu isplate osigurnine u propisanom roku, a nije ni izvijestio osiguranika da mu je zahtjev za isplatu odštete neosnovan. To što je tražio policijski zapisnik i čeka da ga dobije – nije bitno i to ne utječe na navedene rokove. Sankcija za takvo ponašanje jeste da osiguratelj osiguraniku mora platiti zateznu kamatu od dana primitka obavijesti o osiguranom slučaju (to je dan kad je X.L. prijavio osiguratelju nastanak štetnog događaja).