Ukoliko isplatitelj zakasni s plaćanjem poreza na dohodak, prireza i doprinosa dužan je platiti kamatu na glavnicu koja je zadužena

Na JOPPD obrascu svaki isplatitelj dužan je izvijestiti Poreznu upravu o izvršenim isplatama primitaka fizičkim osobama te izvršiti uplatu u skladu sa zaduženjima na JOPPD obrascima. Ukoliko isplatitelj zakasni s plaćanjem poreza na dohodak, prireza i doprinosa (po osnovi plaće ili drugog dohotka, obveznih doprinosa za obrtnika i dr.) dužan je platiti kamatu na glavnicu koja je zadužena. Zateznu kamatu obračunat će Porezna uprava te će ona biti vidljiva na knjigovodstvenoj kartici isplatitelja. Zatezne kamate uplaćuju se na isti račun na koji se uplaćuje i glavnica na koju je zaračunata kamata. Za plaćanje zatezne kamate na porez i prirez, doprinos za mirovinsko osiguranje za sustav generacijske solidarnosti (I. stup), doprinos za zdravstveno osiguranje, doprinos za zaštitu zdravlja na radu i doprinos za zapošljavanje, ne ispostavlja se obrazac JOPPD. Za zaduženje obračunatih kamata za poreze i doprinose pri isplati plaće po sudskoj presudi za porezna razdoblja do 31. prosinca 2016. godine, također se ne ispostavlja obrazac JOPPD.

Obrazac JOPPD potrebno je ispostaviti samo za zateznu kamatu koja se odnosi na glavnicu doprinosa za mirovinsko osiguranje individualne kapitalizirane štednje (II. stup).

Zakonom o doprinosima (NN 84/08 do 143/14) propisana su dospijeća obveznih doprinosa koji se iskazuju u obrascu JOPPD i ovise o vrsti primitka koji podliježe plaćanju doprinosa tj. o osnovi osiguranja osiguranika za kojeg se obračunavaju doprinosi. S obzirom da ta kamata pripada osobnom računu svakog osiguranika koji je član II. stupa mirovinskog osiguranja i utječe na njegovu mirovinsku osnovicu, bitno je obračunati koji se dio zatezne kamate odnosi na pojedinog osiguranika i na taj način prikazati u obrascu JOPPD.

Zatezne kamate koje se odnose na kasne uplate doprinosa za mirovinsko osiguranje individualne kapitalizirane štednje (II. stup), obračunavaju su i zadužuju na temelju glavnice, odnosno zbirne obveze koje su iskazane na stranici A obrasca JOPPD, one se moraju iskazati u obrascu JOPPD na stranici A  te stranici B obrasca. Osim zbirne svote zateznih kamata na stranici A, mora se utvrditi koji se dio svote zateznih kamata odnosi na pojedinačnog osiguranika te ih iskazati na stranici B za svakog osiguranika pojedinačno.

U obrascu JOPPD zatezne kamate mogu se iskazati na dva načina:

  1. kao dopunu obrasca JOPPD (vrsta izvješća 3)
  2. kao izvorni obrazac JOPPD (vrsta izvješća 1) s oznakom dana plaćanja zateznih kamata ili najkasnije sljedeći dan.

U praksi se javlja problem kada se radi o malim iznosima kamate koju treba podijeliti na veći broj osiguranika, ali propisana je obveza baš iz razloga što ta kamata pripada svakom osiguraniku i utječe na njegovu mirovinsku osnovicu.