Ukoliko nema današnjih investicija, čeka nas mračna budućnost. A ima li takvih investicija? Je li ih bilo u posljednjih desetak godina? Je li kriza u sadašnjosti rezultat nedjelovanja u prošlosti?


Letjelica američke svemirske agencije NASA, Zora (Dawn) ne­davno je stigla o orbitu Ceresa, ledenog patuljastog planeta koji se nalazi u asteroidnom pojasu, između Marsa i Jupitera. 

Iako nije dobio medijsku paž­nju kao slijetanje na kometu, pro­šle godine, ovaj posjet je doista značajan. 

Prije svega, ona će proširiti naše znanje o zasad neposje­ći­vanom Ceresu. Najbolje foto­grafije koje smo imali do sada više su ličile na nekakve mutne mrlje. 

No, kakve sve to ima veze sa Hrvatskom? 

Ovo je jedna od posljednjih misija u bliskoj budućnosti, jer američke su vlasti smanjile ne­kada obilno financiranje sve­mirskog programa. Sjajne misije, slijetanja na Mars i komete rezultati su jučerašnjih investicija koje su se ostvarile danas. Ali ništa se ne investira za sutra. Do 2020-tih neće biti nekih zna­čaj­nih svemirskih ekspedicija. 

Pa, kakve sve to ima veze sa Hrvatskom?

Ukoliko nema današnjih in­vesticija, čeka nas mračna bu­dućnost. A ima li takvih investicija? Je li ih bilo u posljednjih desetak godina. Je li kri­za u sa­dašnjosti rezultat nedjelovanja u prošlosti? A što nas čeka u bu­dućnosti?

Možda nećemo vidjeti predivne snimke planeta, ali hoće li biti dovoljno mirovina? Kakav će biti zdravstveni sustav? Kakvo će biti školstvo? Mladi iz zemlje odlaze danas, ali rezultati tog egzodusa biti će vidljivi tek u budućnosti. Do tada će oni koji su sada na vlasti odavno biti u svojim zasluženim državnim mirovinama i neće ih više biti briga za opće dobro naroda. Jeste li vidjeli kakve angažmane političara koji su u mirovini? Nestane li briga za narod kada se ode u penziju? Ili tada počinje uživanje u stečevinama?

Kolumnisti američkih znan­stvenih časopisa američkoj jav­nosti su poručili da uživaju u još postojećim misijama. Onoj koja ubrzo dolazi do Plutona i tre­nut­no aktualnoj misiji “Zora” oko Ce­resa. Što bi njihovi gospodarski kolege rekli u Hrvatskoj: Mi­slite da je kriza? To je sam re­zul­tat ulaganja koja su bila plaćana dok nije bilo krize. Radije uživa­j­te u sadašnjosti - Jer se buduć­no­sti ne možete veseliti. Tada će se realizirati sve ono u što se ulagalo za vrijeme današ­nje krize.