Svaki osiguratelj sam određuje gornju dozvoljenu koncentraciju alkohola u krvi. Koja je to granica – vidi se iz uvjeta osiguranja koji su sastavni dio ugovora o osiguranju

 

„Riskirao sam i u čast sv. Martina, na krštenju vina, na nagovor prijatelja, iako inače ne pijem, popio sam nekoliko čaša mladog vina... Pri „ranom“ povratku kući dogodilo se da sam, pri iskrcaju suputnika, lagano ostrugao jedno parkirano vozilo, a policija me testirala na alkohol, te utvrdila koncentraciju od 0,8 promila. Koliko će me ta žrtva stajati?..., N.E.

 

Na ovo pitanje ne možemo točno i konkretno odgovoriti. Zašto? Zakonom o obveznim osiguranjima u prometu propisano je (čl. 24., st. 1., t. 4.) da osiguranik gubi pravo iz ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti ako je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola „iznad ugovorene granice“. Kako nam čitatelj nije naveo kod kojega osiguratelja ima ugovor o osiguranju, to mu nismo u stanju točno odgovoriti ima li mjesta gubitku prava iz osiguranja. Naime, svaki osiguratelj sam određuje gornju dozvoljenu koncentraciju alkohola u krvi. Koja je to granica – vidi se iz uvjeta osiguranja koji su sastavni dio ugovora o osiguranju. Neki osiguratelji su zadržali „staru“ dozvoljenu granicu od 0,5 promila; drugi su povisili letvicu na 0,8 promila; treći na 1,00 promil itd. Neki su napravili razliku s obzirom na godine vozača, ili pak na godine vozačkog staža. Dakle, odgovor se nalazi u uvjetima osiguranja osiguratelja kod kojega je naš čitatelj sklopio ugovor o obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti. Ako ima nesreću da je osiguran kod osiguratelja koji ima granicu tolerancije 0,5 promila, a s obzirom da je on imao 0,8 promila, izgubit će pravo iz ugovora o osiguranju. To pak znači da će osiguratelj oštećenome isplatiti naknadu štete i tražiti od N.E.-a regres isplaćenog iznosa uvećan za troškove i kamate. Osiguratelj ima pravo na regres u visini iznosa 12 prosječnih plaća u Republici Hrvatskoj prema zadnjem službenom izvješću Državnog zavoda za statistiku. S obzirom da čitatelj tvrdi da je uzrokovao lakšu materijalnu štetu na drugom vozilu, koja neće premašiti 12 prosječnih plaća, očito je da će osiguratelj moći regresirati sveukupno isplaćeni iznos kojega je isplatio oštećenoj osobi.