Na mljekomatima Mala MUU prodaje se isključivo potpuno svježe, sirovo mlijeko koje nije tehnološki obrađeno, odnosno  nije pasterizirano ni homogenizirano i ne sadrži antibiotike


Nekada su se u našim krajevima mogle sresti grobničke mljekarice koje su svaki dan nosile svježe mlijeko građanima Rijeke. Ovaj težak posao danas je tek dio povijesti Rijeke i okolice, a na mlikarice nas podsjeća još samo kip postavljen u Starom gradu. Vrijeme je učinilo svoje i danas više nema potrebe za mukotrpnim raznošenjem mlijeka na leđima. No, potreba za mlijekom još uvijek je tu, a gotovo bez iznimke, po svoje mlijeko građani odlaze u trgovine, one veće ili manje. Građani Osijeka odnedavno se mogu pohvaliti da su iznimka u tom pravilu, zahvaljujući novom brendu Mala MUU osječke Žito Grupe.


Mala Muu boca


Riječ je, naime, o automatima na kojima se može kupiti mlijeko, točnije – mljekomatima. Prvi mljekomati postavljeni su u svibnju na nekoliko frekventnih lokacija u gradu, a krajem lipnja, zbog velikog interesa i odlične reakcije kupaca na kvalitetu mlijeka iz mljekomata, Osijek je dobio još dva mljekomata. Ono što je specifično za Mala MUU mljekomate je da se tamo prodaje isključivo potpuno svježe, sirovo mlijeko (s farme Mala Branjevina), koje nije tehnološki obrađeno, odnosno  nije pasterizirano ni homogenizirano i ne sadrži antibiotike.

Kupci mlijeka na Mala MUU mljekomatima litru mlijeka plaćaju 6 kuna, pola litre 3 kune, a 1,5 dcl 1 kunu. Mlijeko mogu spremiti u vlastitu ambalažu, a ukoliko ju nemaju, mogu je kupiti na automatu. Mlijeko se puni svaka 24 sata, nakon pranja i dezinficiranja tankova. Za sada se Mala MUU mljekomati mogu pronaći isključivo u Osijeku, a u budućnosti se planira širenje i u okolna slavonska mjesta. Hoćemo li slične (ili iste) mljekomate uskoro vidjeti i u Rijeci?Više o ovoj ideji potražite na Facebook stranici Male Muu.