Vlasnicima kućnih ljubimaca teško se priviknuti na činjenicu da njihov prijatelj već sa samo desetak godina zahtijeva sasvim drugačiju njegu. 


Životni vijek pasa mnogo je kraći od ljudskog. Teško je točno odrediti koliko će pas živjeti jer je to vrlo individualno, ali opća su pravila da manji psi žive duže od velikih, te da mace općenito žive duže od pasa. Možemo reći da već negdje nakon osme, devete godine života većina kućnih ljubimaca ulazi u svoje treće doba.

Naravno da postoje iznimke, pa su tako neki psi od 12 godina mnogo živahniji nego drugi od 7, ali tako je i kod ljudi, zar ne?
Vlasnicima kućnih ljubimaca teško se priviknuti na činjenicu da njihov prijatelj već sa samo desetak godina zahtijeva sasvim drugačiju njegu. Psa uvijek tretiramo kao da je beba, i onda je teško prihvatiti da je naša beba zapravo dama ili gospodin u godinama.

Vlasnici nerijetko potraže pomoć veterinara jer primjećuju da njihov pas teže ustaje, da nije oduševljen šetnjom kao inače, da više spava i slično. U zdjelici za hranu sve češće ostaje dio obroka, a i ono što pojede, naš ljubimac uzima sve sporije i pažljivije. Ove promjene nastupaju relativno naglo, pa često imamo osjećaj da je životinja ostarjela preko noći.

Znakovi starenja su razni, a ovise o pasmini, temperamentu te naravno o okolini. Obavezno se susrećemo s raznim kostoboljama, primjećujemo da naš pas teže ustaje, šepa dok se ne rashoda. Isto tako primijetiti ćete da teže skače na fotelju ili u auto. Starenje prati i gubitak na tjelesnoj težini zbog smanjivanja mišićne mase uslijed slabije aktivnosti. Ukoliko se radi o pretilnoj životinji onda preporučamo mršavljenje kao bi opterećenje kostiju bilo što manje. Kod nekih terijera, kokera i pudli neminovne su mrene na očima u starijoj dobi što im znatno oslabljuje vid. Zubni kamenac češće se javlja kod pasa patuljastih pasmina, ali u starijoj dobi taloži se i kod velikih pasa te mačaka. Redovitim odstranjivanjem kamenca uspijevamo održati zube kako bi i ostarjela životinja mogla normalno jesti. Ukoliko se dogodi da svi zubi ispadnu ni to nije velik problem, jer psi vrlo malo žvaču pa se i dalje mogu kvalitetno hraniti.

Ono što je najvažnije za vašeg malog prijatelja je kvaliteta života i s redovitim kontrolama kod veterinara te korištenjem svih lijekova pravovremeno, možete mu priskrbiti dostojanstveno starenje. U svakom slučaju uvijek imajte na umu ukoliko imate stariju životinju da je došlo vrijeme da je i počnete tretirati kao takvu.

Imajte na umu da joj je potrebna lakša i mekša hrana, lagane šetnje, svakako i kaputić u hladne dane, i mnogo češće posjete veterinaru nego kad je vaš ljubimac bio mlad.