Za akutni bronhitis uobičajeno je da počinje kašljanjem, povišenom temperaturom, iskašljavanjem sadržaja od bistrog do gustog i obojenog. Prisutan je i opći umor, bolovi u mišićima. Bolest traje 5 do 7 dana

 

Bronhitis je bolest dišnih putova koja je danas posebno izražena. Po običaju, prvo ćemo iznijeti osnove, jer, kako se nositi s problemom ako nam on uopće nije jasan. Usput treba reći da je danas  dostupnost informacija nikad veća, ali nisam siguran da je poznavanje osnovnih mehanizama bolja. Osnovni element koji sudjeluje u dišnom sustavu je nos, koji kondicionira zrak. On ga filtrira, vlaži i zagrijava, pa tek takvog šalje preko dušnika u veliku cijev koja se zove traheja. Potom se ista dijeli na dva osnovna dijela koji idu u desno i lijevo plućno krilo. Cijevi koje vode u pluća se sve više smanjuju te se nazivaju bronhi, a još manje cjevčice su bronhiole koje onda u posebnim komoricama (alveole) unose zrak kojeg smo udahnuli u pluća. Tu se odvija osnovna funkcija prenošenja kisika u krv te preuzimanje CO2 koji se obrnutim putem izbacuje iz organizma. Normalno, takav se mehanizam odvija oko 16 puta u minuti. Kod većih tjelesnih napora i kod organizma koji nije treniran, taj broj znatno raste. Cijeli put kojim zrak prolazi pokriven je posebnim slojem (respiratornim epitelom) koji ima niz funkcija.

Sasvim je razumljivo da bilo koji problem u jednom dijelu sustava ima posljedice u kompletnoj životnoj funkciji respiratornog sustava. Česta pojava su problemi u gornjem respiratornom sustavu u koji pripadaju nos, sinusi i grlo. Taj dio je najviše izložen utjecajima vanjskog svijeta, od promjena temperature, vlažnosti, kemijskih supstanci te bakterija, virusa i gljivica (prema kojima se danas još neozbiljno ponašamo).

Jasno, tu postoji niz zaštitnih mehanizama, od fizičkih pa do imunoloških. No, zbroj nepovoljnih okolnosti - smanjenje imuniteta zbog niza elemenata, disanje na usta, nezdravo okruženje, povećana koncentracija bakterija, gljivica i virusa (veći broj ljudi u zatvorenom prostoru), dovodi do proširenja patološkog procesa na niže sustave, a to su, zbog niza elemenata, na prvom mjestu bronhi - te onda govorimo o bronhitisu. Kao i većina bolesti, i bronhitis može biti akutan i kroničan. Postoje i oblici koje se nalaze između ove dvije forme.

Za akutni bronhitis uobičajeno je da počinje kašljanjem, povišenom temperaturom, iskašljavanjem sadržaja od bistrog do gustog i obojenog od žutog do zelenog. Prisutan je i opći umor, bolovi u mišićima. Tu je terapija mirovanje, dosta tekućine, lijekovi protiv visoke temperature i jakih bolova te sredstva koja pomažu iskašljavanje sadržaja koji se stvaraju u bronhima. Bolest traje 5 do 7 dana. U slučaju da se stanje ne popravi, treba se javiti svom liječniku. To vrijedi za standardno zdrave osobe. Mala djeca i stariji bi se trebali i ranije javiti svom doktoru. Sljedeći put govorit ćemo o ostalim oblicima bronhitisa!