Zaista nema razloga da bazga ostane samo dio sjećanja na djetinjstvo.  Vrijeme je cvjetanja bazge i brojna stabla su krcata mirisnim bijelim cvjetovima od kojih možete pripremiti sokove, čajeve, slastice...


Proljeće je idealno doba godine za pripravak brojnih jednostavnih proizvoda  od široko dostupnih biljaka. Jedna od takvih biljaka svakako je bazga. Mnogi je pamte kao biljku njihovog djetinjstva, kada su u velikim količinama pili sok spravljen od cvjetova bazge.

Zaista nema razloga da bazga ostane samo dio sjećanja na djetinjstvo.  Vrijeme je cvjetanja bazge i brojna stabla su krcata mirisnim bijelim cvjetovima od kojih možete pripremiti sokove, čajeve, slastice i sl., a tako, dakako, posredno i uštedjeti na namirnicama. Idealno bi bilo kada biste u berbu cvjetova mogli otići u neki udaljeniji i očuvaniji dio prirode. Cvjetovi se beru dok se još nisu sasvim rascvjetali, za suhih i toplih dana, kako bi se pri branju sačuvalo što više vrijedne peludi biljke. 

Evo nekoliko ideja za jednostavne pripravke od cvjetova bazge:

Sirup za razrjeđivanje. Ovaj, vjerojatno najpopularniji proizvod od bazge vrlo je jednostavno pripremiti. Nakon što ste nabrali cvjetove, u velikoj posudi prelijte ih vodom. Količina vode ovisi o količini cvjetova, a nekakav općeniti omjer je litra vode na 10 cvjetova bazge. Ostavite da tako odstoji 24 sata, potom procijedite sok kroz gazu, dodajte šećer (od 750 grama do 1 kg po litri) te limunov sok (otprilike sok jednog limuna na 1 litru soka). Sve skupa promiješajte te opet ostavite 24 sata da se šećer otopi. To je to. Vaš sirup od bazge je gotov, prelijte ga u čiste boce i spreman je za korištenje. Ukoliko ste napravili veće količine, sok možete zalediti i u zamrzivaču.



Čaj. Cvjetove bazge je jednostavno pripremiti i za čaj. Nakon branja, rasprostrite ih u što tanjem sloju  na tamnom i prozračnom mjestu (najbolje na tavanu). Osušeni cvjetovi ne smiju jako potamniti (zato ih se bere za suhih dana, kada vani nije vlažno). Nakon sušenja, cvjetići će otpasti sa stabljike te ih pohranite u papirnate vrećice ili posude. Spremni ste za pripremu čaja od bazge!



Pohani cvjetovi bazge. Ovaj kulinarski specijalitet također je vrlo jednostavan za pripremu, a vrlo je ukusan u slatkoj ili slanoj varijanti. Pripremite smjesu tijesta za palačinke, svježi cvijet bazge uhvatite za stabljiku i cijelog ga  umočite u smjesu te popržite u vrućem ulju. Postoje brojne varijacije ovog recepta ovisno o tome želite li ga prirediti kao glavno jelo ili desert, a mnogo recepata možete pronaći na internetu.



Kolači, sladoled, smoothie... Cvjetovi bazge u kulinarstvu se mogu koristiti na zaista puno načina, a inspiraciju za recepte možete pronaći u raznim kuharicama ili na internetu. Primjerice, cvjetovi bazge mogu se koristiti u kolačima, od njih se može pripremiti sladoled, mogu se dodavati u razne napitke – koktele, smoothie... 



Varijacije i mogućnosti su zaista brojne, a uz recepte ili samostalno eksperimentiranje, cvjetovi bazge mogu vam pružiti zaista mnogo zdravog užitka!