• Usmjerite svoje misli na pozitivne okolnosti. Sjetite se jedne, dvije ili tri dobre osobine svoga šefa, kao i pozitivnih strana vašeg posla...

Budite li se ujutro s grčem u želucu pri zvonjavi budilice i pomisli da opet idete na posao? Nešto vam smeta, nešto vam je dojadilo: sam posao ili suradnici? Nemate još snage za odlučne poteze... Kako da si zaželite „dobro jutro“ i učinite dan podnošljivim? Ne samo sebi, nego i svojoj radnoj sredini? Jer, namrgođenost je zaraznija od gripe...

Dakle, što trebate učiniti da vam dan krene nabolje?

1.    Postavite si temeljno pitanje: želite li da vam u životu i poslu bude – lakše?
(Nadam se da je vaš odgovor „da“, tj. zdrav i pozitivan... Ako je vaš odgovor ne, potražite si pomoć - odmah!)

2.    Razmislite o svom cilju: zbog čega odrađujete svoj posao?
(Većina će reći: treba mi plaća ili financijska sigurnost. Neki će dodati da vole raditi svoj posao! Različiti ljudi imaju različite ciljeve, ali bitno ih je iskreno izreći, tj. priznati samima sebi.)

3.    Mislite samo na pozitivne strane vaše poslovne situacije.
(Mnogi će reći da je to nemoguće i nerealno...)

Česte „mete“ nezadovoljstva radnim danom su šef te posao sam po sebi.
Ako je, primjerice vaš nadređeni „glup, plašljiv ili nesposoban“, a vaš posao stvarno „bez veze“, naravno da vam je teško ustati iz kreveta! Zato i imate grč u želucu što svakako šteti vašem zdravlju!

Da biste si pomogli, usmjerite svoje misli na pozitivne okolnosti. Sjetite se jedne, dvije ili tri dobre osobine tog istog šefa, kao i pozitivnih strana vašeg posla... Budite što konkretniji, te bi bilo dobro da ih zapišite, kao u slijedećim primjerima:

Primjer a) Šef je izuzetno strog i zahtjevan. Ponekad ipak odobri nešto što ga zamolite. Šef također pretjerano kontrolira posao i ljude. No, povremeno prihvaća važne činjenice i zahtjeve ako mu se na pristojan način obrazlože.

Primjer b) Posao koji radite stvarno vam „ide na živce“, baš kao i suradnici. Dobra je stvar što vam plaća svaki mjesec sjeda na račun, te su neki kolege „timski igrači“ i zanimljivi ljudi. Posao odrađujete s lakoćom, jer ste iskusni i stručni, pa dio energije i vremena možete iskoristiti za nešto što vas privatno više zanima.

Ako se malo više usredotočite na pozitivne strane svog posla i dobre osobine suradnika, vaše negativne emocije će nestati, a to je najvažnije, jer od njih kreće jutarnja gorčina. Osim toga, to „vježbate“ za sebe, za svoje dobro jutro i svoj osmijeh na licu!

Hura, sad će budilica!