Dostava organske hrane na kućna vrata
Da stvari mogu uz dobru ideju biti i drugačije, dokazuje tvrtka Aarstiderne iz Danske koja posluje uspješno baveći se baš ekološkom poljoprivredom.Poljoprivrednik Thomas Harrtung i kuhar Soren Ejlersen zahvaljujući izvrsnoj organizaciji uzgoja, distribucije i marketinga uspjeli su svoju tvrtku u 3 godine od male lokalne firme sa četvero zaposlenih koja je opskrbljivala stotinjak kućanstava dovesti do 110 zaposlenih i čak 30 000 mušterija. Aarstiderne svoje proizvode - organsko voće, povrće, meso, ribu i kruh dostavlja mušterijama direktno na kućni prag. Dostavu vrše svaki tjedan ili svaka dva tjedna. Mušterije biraju, dakle, koliko često će primati namirnice, biraju veličinu i tip paketa, a za svoje namirnice plaćaju mjesec dana unaprijed. Sadržaj paketa osmišljava se u Aarstiderneu, a namirnice su obavezno sezonske.
Osim svježih organski uzgojenih namirnica, u paketima se nalaze i brošure s receptima, te pričama o poljoprivrednicima, uzgoju organske hrane, tvrtki, samim namirnicama i njihovoj kvaliteti. Aarstiderne insistira da takve brošure sadrže isključivo točne informacije o proizvođačima i proizvodima bez obzira da li su one dobre ili loše. Transparentnost je njihova bitna značajka, a zahvaljujući njoj uspjeli su dosegnuti zavidnu razinu povjerenja kod svojih mušterija. Želja im je da na taj način povrate izgubljenu komunikaciju između onih koji hranu proizvode i onih koji ju konzumiraju. Svoju ideju u počecima realizacije uspjeli su financirati upravo zahvaljujući izvrsnoj komunikaciji s mušterijama koje su pristale zajedno s njima na rizik plaćajući svoje namirnice tada čak 3 mjeseca unaprijed.
Tvrtka Aarstiderne u Danskoj je uspjela ne samo organizirati velik broj malih poljoprivrednika u svoju mrežu te tako dati poticaj razvoju ekološke poljoprivrede te zadovoljiti potražnju za organskom hranom koja je u Danskoj i prije nekoliko godina postojala a u stalnom je rastu, već i osvijestiti i educirati ljude o važnosti održivog razvoja i organske hrane. Želja im je u budućnosti te ideje i dalje širiti i približavati ljudima te sudjelovati u projektima koji se tiču upravo ekološke poljoprivrede i održivog razvoja na razini države, ali i šire.
Kvalitetan proizvod, iskrenost pri komunikaciji s mušterijama, transparentnost tehnologije i primijenjenih znanja, spremnost na nove ideje, osluškivanje potreba konzumenata - sve to čini temelje na kojima je izgrađen uspjeh Aarstidernea i koji dokazuje da ekonomija i ekologija mogu ići ruku pod ruku.
Za više informacija: http://www.aarstiderne.com/
Izdvojeni članci
Kada je pravo vrijeme za izlazak iz poslovanja?
Pravi trenutak za izlazak iz poslovanja ne dolazi sam od sebe — on se planira. Ako ste vlasnik društva i razmišljate o budućnosti, saznajte koja tri signala ukazuju da je vrijeme za strateško planiranje, koliko traje priprema i koje su najčešće pogreške koje smanjuju vrijednost društva.
Nastavljamo s temom e-računa i Fiskalizacije 2, ovaj put s konkretnim uputama što treba učiniti svaki poduzetnik, ovisno o svom statusu sa stajališta novih propisa koji se obavezno primjenjuju od 1. 1. 2026.
Priprema za prijenos obiteljskog poslovanja – Vaša odluka za budućnost
Pravovremena priprema za prijenos poslovanja osigurava stabilnost, očuvanje vrijednosti i dugoročnu održivost obiteljskih poduzeća. Riječ je o procesu koji zahtijeva strateško planiranje, jasno definirane ciljeve i odgovoran pristup. Otkrijte zašto je planiranje prijenosa poslovanja važno za budućnost vaše tvrtke i zajednice.