Poslodavac može zaposliti državljanina treće zemlje samo na onim poslovima za koje mu je izdana dozvola za boravak i rad


          Zakonom o strancima „N.N“ 130/11, 74/13, 69/17 i 46/18 propisano je da stranac može raditi u Republici Hrvatskoj isključivo na temelju posjedovanja važeće dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada. Zakonom se može za pojedine kategorije propisati i drugi način radnog angažiranja stranaca u Republici Hrvatskoj.

          Dozvola za boravak i rad stranaca izdaje se na temelju godišnje kvote i izvan godišnje kvote za zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj. Za 2019. važi odluka o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku 2019. godinu „N.N“ 116/2018. Kvote utvrđene za 2018. nisu mogle zadovoljiti sve iskazane i zatražene potrebe za zapošljavanje stranaca.

         Zakon o strancima sustavno rješava ulazak, kretanje, boravak i zapošljavanje stranih državljana na teritoriju Republike Hrvatske. Država Republika Hrvatska od 2014. godine uređuje navedenim Zakonom ta pitanja za državljane trećih država izvan država članica EU, čiji je član i Hrvatska od 1. srpnja 2013. godine.

          Bez dozvole za boravak i rad ili prijave rada (potvrda) mogu raditi samo oni stranci koji u Republici Hrvatskoj imaju odobren stalni boravak; međunarodnu ili privremenu zaštitu ili je tražitelj međunarodne zaštite; privremeni boravak radi spajanja obitelji; privremeni boravak iz humanitarnih razloga, status redovnog učenika; znanstveno istraživanje u svrhu studiranja i dr.

          Državljanin treće države (izvan EU i EGP) može raditi u Republici Hrvatskoj samo na onim poslovima za koju mu je izdana dozvola za boravak i rad i samo kod onog poslodavca s kojim je taj radnik – stranac zasnovao radni odnos. Zakon o strancima je lex specialis u odnosu na Zakon o radu.

          Poslodavac može zaposliti državljanina treće zemlje samo na onim poslovima za koje mu je izdana dozvola za boravak i rad, odnosno potvrda o prijavi rada, time da ne smije zapošljavati državljanina treće zemlje koji nezakonito boravi u Republici Hrvatskoj niti se koristiti njegovim radom.

          Zakon propisuje koje osobe se mogu zapošljavati u Republici Hrvatskoj na temelju dozvole za rad izvan godišnje kvote (članak 76. zakona o strancima). Radi se o 20. slučajeva taksativno određenih, tako što je data definicija „pojedinih osoba“ i slučajeva. Propisano je koje dokumente osoba podnosi uz zahtjev za dozvolu izvan kvote (fotografiju, važeću putnu ispravu, dokaz o zdravstvenom osiguranju, o osiguranju sredstava za uzdržavanje, ugovor o radu, dokaz o obrazovanju i drugo). Kada se zahtjev podnosi u policijskoj upravi postoji stranac plaća određene naknade i pristojbe u točno određenim iznosima.

           Sezonski rad radnika državljana trećih zemalja uređen je tako da se dozvola za boravak i rad može izdati tako da se izdaje za sezonski rad do 90 dana ili do šest mjeseci, pod uvjetima da ima valjanu putnu ispravu, ugovor o radu, zdravstveno osiguranje, osiguran smještaj, nema zabranu ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj i Europskom gospodarskom prostoru (EGP). Nakon sezonskog rada radnik – sezonac je dužan napustiti Hrvatsku.

          Redoslijed dozvola na temelju godišnjih kvota je: produljenje već izdanih radnih dozvola; novo zapošljavanje; sezonski rad. Za 2019. godinu potrebe su u: graditeljstvu ukupno 17.800, u brodogradnji – ukupno 1.410; u turizmu i ugostiteljstvu ukupno 15.611; prehrambenoj industriji 2.200; ekonomija i trgovina 2.200; i drugih odnosno ukupno 50.100.