09.04.2014.

EUR/HRK mijenja smjer

Piše: Ivan Slamić
stručni suradnik Službe trgovanja devizama i gotovinom Erste banke

Nakon višemjesečnog konstantnog pritiska na smanjenje vrijednosti domicilne valute HRK je ponovno atraktivna roba među investitorima.


Nakon višemjesečnog konstantnog pritiska na smanjenje vrijednosti domicilne valute HRK je ponovno atraktivna roba među investitorima. Tečaj EUR/HRK zabilježio je pad vrijednosti sa razine od 7,650 na trenutnih 7,630. Potražnja za domicilnom valutom dolazi od strane domaćeg bankarskog sektora a koji je moguće povezan uz rast kreditiranja.

Osim eventualnog rasta kreditiranja, dolazak uskršnjih blagdana znači i početak turističke sezone. U pogledu kamatnih stopa i likvidnosti sustava nije bilo promjena. Ministarstvo financija održalo je aukciju trezorskih zapisa a izdanje je bilo neznatno više od iznosa na dospijeću pa stoga nije došlo do povećanja kratkoročnog duga države. Prinosi po trezorskim zapisima ostali su nepromijenjeni.

Na međunarodnom tržištu tjedan je obilovao podacima s obje strane Atlantika. U SAD-u smo saznali stanje u uslužnom i proizvodnom sektoru koji i dalje bilježe rast a koji je tek neznatno slabiji od očekivanja analitičara. Među podacima su i oni s tržišta rada. Prošloga je mjeseca u SAD-u otvoreno 197.000 novih radnih mjesta što je bilo u skladu s očekivanjem tržišta.

U Europi fokus je bio na sjednicu ECB-a na kojoj je istaknuta spremnost na daljnje akcije ukoliko stopa inflacije nastavi biti pod pritiskom pada. Trenutno aktualna stopa iznosi 0,5% i puno je niža od ciljanje stope ECB-a. Posljedica spomenutih podataka u SAD-u te sjednice ECB-a rast je vrijednosti USD-a. S druge strane, EUR se našao pod pritiskom deprecijacije. Tečaj USD/HRK jutros se kreće oko 5,565. Među investitorima i dalje je prisutna averzija prema riziku što se očituje kroz rast vrijednosti JPY. 

Podijeli