Devizno tržište

Švicarski franak - meka na međunarodnom tržištu

18.08.2014.

Švicarski franak je na najvišoj razini od siječnja 2013. godine, u odnosu na euro vrijedi 1,21. Razlog ne leži u napetostima u Ukrajini, već u činjenici da su ulagači koristili franak kao valutu za financiranje investicija u funtu i američki dolar.

Devizno tržište

Euro nastavlja uzlazni trend

16.07.2014.

Ovaj vrlo neuobičajen trend, s obzirom na dio godine u kojem bilježimo snažan priljev deviza od strane turista, viđen je i prošle godine.

Devizno tržište

Euro ponovno jača

10.07.2014.

Tečaj EUR/HRK ušao u uzlazni trend. Posljedica je to nešto veće potražnje za europskom valutom od stane korporativnog sektora te, čini se, dospijeća terminskih ugovora o kupoprodaji deviza napravljenih početkom godine.

Devizno tržište

Britanska funta - pobjednik tjedna

18.06.2014.

Napetosti u Iraku najviše su utjecale na jačanje takozvanih sigurnih valuta, švicarskog franka i japanskog jena. Švicarski franak je u odnosu na euro ojačao do 1,2170, dok je japanski jen na euro ojačao do 137,70.

Devizno tržište

Novi potezi Europske središnje banke

09.06.2014.

U pravilu, pad potrošačkih cijena ima posljedicu odgađanje potrošnje stanovništva jer se u budućnosti očekuju još niže cijene. Odgađanje potrošnje rezultira smanjenom potražnjom koja se kasnije reflektira u smanjivanju proizvodnje i manjim investicijama.

Devizno tržište

Mirno u iščekivanju mjera Europske središnje banke

02.06.2014.

Tijekom tjedna se najviše pažnje posvetilo izjavama koje su dolazile iz Europske središnje banke, za koju se očekuje da bi ovaj tjedan mogla uvesti dodatne mjere monetarne politike s ciljem poticanja gospodarskog rasta i rasta potrošačkih cijena.

Devizno tržište

EUR/HRK mijenja smjer

09.04.2014.

Nakon višemjesečnog konstantnog pritiska na smanjenje vrijednosti domicilne valute HRK je ponovno atraktivna roba među investitorima.

Devizno tržište

Pritisak na jačanje domicilne valute

02.04.2014.

Krajem prošloga i početkom ovoga tjedna izvršena je korekcija tečaja EUR/HRK koji se sa svog maksimuma od 7,665 spustio na trenutnih 7,645. Posljedica je to potražnje za domicilnom valutom od strane domaćeg bankarskog sustava. Mnogi investitori koristili su razinu od 7,660 kao dobru priliku za prodaju europske valute sa dospijećem u ljetnim mjesecima što je zasigurno ostavilo traga na deviznim pozicijama banaka odnosno na devizno tržište.