18.08.2014.

Švicarski franak - meka na međunarodnom tržištu

Piše: Aleksandar Turza
voditelj Službe trgovanja devizama i gotovinom, Erste banka

Njemački indeks poslovnog okruženja potvrdio je ono što se već na tržištu zna, euro zona je u velikim problemima. Zbog toga je i izostala jača reakcija tečaja eura na niz loših pokazatelja. Njemački ZEW indeks je pao na 44,3, dok se očekivala vrijednost od 54,0. Ekonomija euro zone je u drugom kvartalu u odnosu na prvi, mjerena kroz bruto društveni proizvod, stagnirala, dok se na godišnjoj razini povećala za očekivanih 0,7 posto.

Potrošačke cijene su tijekom srpnja u euro zoni na mjesečnoj razini pale za 0,7 posto, dok su na godišnjoj razini povećane za 0,4 posto. Unatoč  tome što su pokazatelji bili ispod razina koje su investitori očekivali, euro nije značajnije oslabio. Razlog se može pronaći u činjenici da su podaci iz SAD-a bili također nešto lošiji od očekivanih. Promet u maloprodaji je na mjesečnoj razini stagnirao, dok je broj Amerikanaca koji su zatražili pomoć za nezaposlene blago povećan. Aktivnost proizvođačkog sektora je također neznatno smanjena što je dodatno utjecalo na vrijednost dolara. Euro i dolar su se kretali unutar raspona 1,3330 do 1,3410.
 
Rast stope poreza na dodanu vrijednost u Japanu je uzrokova pad bruto društvenog proizvoda u drugom kvartalu za 1,7 posto na kvartalnoj razini. Na pad BDP-a je najveći utjecaj imala smanjena potrošnja stanovništva. Japanska valuta se u odnosu na euro kretala između 136,50 do 137,50.

Britanska funta je prošli tjedan izgubila na vrijednosti i to u odnosu na dolar sa 1,6810 na 1,6700, odnosno na euro sa 0,7940 na 0,8020. Pad je bio očekivan s obzirom da je Središnja banka Engleske smanjila očekivani rast gospodarstva za četvrti kvartal s 2,5 na 1,25 posto. Pored toga, očekivani rast BDP za 2015. godinu je također neznatno korigiran naniže. Ovakva očekivanja impliciraju da će do rasta kamate na funtu doći nešto kasnije nego što se to na tržištu očekivalo.

Švicarski franak je na najvišoj razini od siječnja 2013. godine, u odnosu na euro vrijedi 1,21. Razlog ne leži u napetostima u Ukrajini, već u činjenici da su ulagači koristili franak kao valutu za financiranje investicija u funtu i američki dolar.

Kako se rast ova dva gospodarstva u posljednje vrijeme usporava, investitori „izlaze“ iz funte i dolara te kupuju franak i realiziraju profite. Ipak, rast franka je limitiran do razine 1,20 za euro, gdje će Središnja banka Švicarske intervenirati. Na domaćem tržištu euro lagano slabi. Turistički priljevi su napokon prevagnuli nad korporativnom potražnjom, zbog čega je kuna ojačala sa 7,6450 na 7,6200 za euro.
Podijeli