16.07.2014.

Euro nastavlja uzlazni trend

Piše: Ivan Slamić
stručni suradnik Službe trgovanja devizama i gotovinom Erste banke

Ovaj vrlo neuobičajen trend, s obzirom na dio godine u kojem bilježimo snažan priljev deviza od strane turista, viđen je i prošle godine.


Kao što smo spomenuli prošloga tjedna, tečaj EUR/HRK nastavlja svoj uzlazni trend. Kotacije su se početkom prošloga tjedna kretale oko 7,590, dok se jutros one nalaze oko razine od 7,615. Ovaj vrlo neuobičajen trend, s obzirom na dio godine u kojem bilježimo snažan priljev deviza od strane turista, viđen je i prošle godine.

Ne bi nas smjelo iznenaditi ukoliko bi se ovaj trend nastavio i narednih tjedana s obzirom na fundamentalnu makroekonomsku situaciju. Ministarstvo financija nije održavalo aukciju trezorskih zapisa dok su kamatne stope na međubankarskom tržištu i dalje izrazito niske. Na međunarodnom tržištu tjedan je prošao u izrazitom stabilnom tonu.

Volatilnost među vodećim valutnim parovima prilično je niska. EUR/USD trguje se oko 1,360 što je razina gotovo identična onoj od tjedna ranije. Zapisnik posljednje sjednice FED-a nije ponudio ništa novoga pa je izostala i reakcija tržišta. Nisko prihodne valute zabilježile su blagi rast vrijednosti promatrano na tjednoj razinu uslijed prisutne averzije prema riziku među investitorima. Tečaj CHF/HRK kreće se oko 6,270.

Podijeli