10.07.2014.

Euro ponovno jača

Piše: Ivan Slamić
stručni suradnik Službe trgovanja devizama i gotovinom Erste banke

Tečaj EUR/HRK ušao u uzlazni trend.  Posljedica je to nešto veće potražnje za europskom valutom od stane korporativnog sektora te, čini se, dospijeća terminskih ugovora o kupoprodaji deviza napravljenih početkom godine.Tečaj EUR/HRK ušao u uzlazni trend. Naime, početkom prošloga tjedna kotacije EUR/HRK kretale su se oko razine od 7,570 dok se početkom ovog tjedna kreću oko razine od 7,590. Posljedica je to nešto veće potražnje za europskom valutom od stane korporativnog sektora te, čini se, dospijeća terminskih ugovora o kupoprodaji deviza napravljenih početkom godine. Hoće li to biti početak novoga trenda ili je ovo samo korekcija jačeg trenda pada tečaja EUR/HRK ostaje nam vidjeti u narednim tjednima. Potražnja od strane korporativnog sektora trebala bi biti „pokrivena“ ponudom deviza od strane turista. 

Ministarstvo financija ponovno je aktivno. Prošloga tjedna izdano je kunskih trezorskih zapisa u iznosu od 416 mil. kuna uz istovremeno dospijeće 350 mil. kuna. Zabilježen je daljnji pad prinosa na šestomjesečne i jednogodišnje trezorske zapise, a trenutačni prinosi iznose 1,00% na one s rokom dopijeća od šest mjeseci te 1,95% na one s dospijećem godinu dana. S obzirom na i dalje prisutnu dobru likvidnost sustava ministarstvo ima pristup relativno jeftinom kratkoročnom kreditiranju.

Na međunarodnom tržištu USD je ponovno u fokusu investitora. Naime, prošloga su tjedna objavljeni podaci s tržišta rada gdje je ponovno zabilježen snažan rast broja novozaposlenih dok je stopa nezaposlenosti pala na razinu od 6,1%. Investitori su ovaj broj prihvatili kao potvrdu da je gospodarstvo SAD-a trenutačno u fazi solidnog oporavka nakon što je za prvi kvartal zabilježen pad gospodarske aktivnosti. Tečaj USD/HRK porastao je na razinu od 5,590 dok je tečaj EUR/HRK dosegnuo razinu od 1,3580. Prošlotjedna sjednica ECB-a nije ponudila ništa novoga osim već često spomenute fraze da je ekonomija euro zone i dalje vrlo krhka te da postoje značajne okolnosti koje bi lako mogle dovesti do pada gospodarske aktivnosti unutar euro zone. Stopa inflacije i dalje je izrazito niska i iznosi 0,5%. Guverner Draghi ponovno se osvrnuo na vrijednosti EUR-a rekavši da tečaj EUR-a nije u primarnom fokusu ECB-a ali da je on vrlo bitan za stopu inflacije.

GPB je ponovno pobjednik tjedna nakon što britansko gospodarstvo nastavlja bilježiti najsnažniji oporavak među najrazvijenijim zemljama, GBPHRK 9,580.

Podijeli