02.06.2014.

Mirno u iščekivanju mjera Europske središnje banke

Piše: Ivan Slamić
stručni suradnik Službe trgovanja devizama i gotovinom Erste banke

Tijekom tjedna se najviše pažnje posvetilo  izjavama koje su dolazile iz Europske središnje banke, za koju se očekuje da bi ovaj tjedan mogla uvesti dodatne mjere monetarne politike s ciljem poticanja gospodarskog rasta i rasta potrošačkih cijena.


Relativno miran tjedan je za nama, barem što se tiče valutnog para EUR/USD. Tijekom tjedna se najviše pažnje posvetilo  izjavama koje su dolazile iz Europske središnje banke, za koju se očekuje da bi ovaj tjedan mogla uvesti dodatne mjere monetarne politike s ciljem poticanja gospodarskog rasta i rasta potrošačkih cijena. Stoga se valutni par euro i dolar tijekom proteklog tjedna kretao unutar vrlo uskog raspona od 1,3590-1,3640.

Od ekonomskih pokazatelja valja istaknuti onaj o bruto društvenom proizvodu za prvi kvartal u SAD. Investitori su očekivali pad američke ekonomije od 0,5 posto, no pad je bio nešto veći te je iznosio jedan posto na godišnjoj razini. Ipak, s druge stanje, pokazatelji o zaposlenosti u SAD-u su i dalje jako dobri. Mjesečni  prosjek broja osoba koje traže pomoć za nezaposlene je pao na najnižu razinu u posljednjih sedam godina. Preciznije stanje s tržišta rada u SAD-u imat ćemo krajem ovoga tjedna kada se objavljuje podatak o zaposlenosti. Pored toga, podaci o industrijskoj proizvodnji te povjerenju potrošača su bili također nešto viši od tržišnih očekivanja. Američka valuta se u odnosu na kunu kretala unutar raspona 5,56 – 5,58.
 
Veće volatilnosti nije bilo niti kod valutnog para EUR/GBP koji se kretao tijekom proteklog tjedna unutar raspona 0,8100-0,8140. Kao posljedica dobrog ekonomskog rasta u Velikoj Britaniji dolazi do rasta cijena nekretnina i to šesnaesti mjesec zaredom, zbog čega je Središnja banka Engleske na oprezu. U odnosu na kunu, britanska funta se kretala unutar raspona 9,38-9,34.

Na domaćem tržištu hrvatska kuna je u odnosu na euro protekli tjedan lagano ojačala sa 7,5950 na 7,5850. 

Podijeli