Početkom protekloga tjedna tečaj EUR/HRK ponovno je testirao razinu od 7,625 gdje se za sada nalazi snažna razina otpora. Naime, razinu od 7,625 mnogi koriste kako bi prodali EUR kroz terminsku kupoprodaju a dobar volumen dolazi i od strane građanstva odnosno tzv. špekulatora.


EUR/HRK nastavlja se trgovati u rasponu od 7,610-625. Trenutne kotacije kreću se vrlo blizu dolje razine raspona. Početkom protekloga tjedna tečaj EUR/HRK ponovno je testirao razinu od 7,625 gdje se za sada nalazi snažna razina otpora. Naime, razinu od 7,625 mnogi koriste kako bi prodali EUR kroz terminsku kupoprodaju a dobar volumen dolazi i od strane građanstva odnosno tzv. špekulatora. Odluka Vlade da odobri suglasnost za kreditno zaduženje uz valutnu klauzulu u EUR jednom dijelu HŽ holdinga u iznosu od 1 mlrd kuna također je imala efekt na domaćem deviznom tržištu. Ministarstvo Financija prošloga tjedna nije bilo aktivno.

Kamatne stope na međubankarskom tržištu i dalje su izrazito niske a likvidnost sustava vrlo dobra. Najava ministra Financija da se država ne planira dodatno zaduživati do kraja godine na domaćem tržištu također je imala efekt na popuštanje aprecijacijskih pritiska na domicilnu valutu.

Međunarodna tržišta bila su u znaku pregovora između Kongresa i Senata gdje je ponovno u zadnji čas postignut dogovor i SAD nije ušao u fazu privremene insolventnosti odnosno defualta. Usprkos dogovoru velika nesigurnost ostaje u pogledu daljnjih dogovora jer je ovim dogovorom zapravo samo prolongiran konačan dogovor koji bi trebao biti postignut najkasnije do početka veljače. U slučaju da dogovor ponovno ne bude postignut situacija od prošloga tjedna će se ponoviti što će imati vrlo snažne negativne posljedice po gospodarstvo SAD-a ali i ostatka svijeta.

Za očekivati je da će FED morati nastaviti sa svojim QEIII programom duže nego je to inicijalno bilo zamišljeno i to upravo zbog vrlo neizvjesne političko gospodarske situacije. Vrijednost USD-a našla se pod snažnim pritiskom gdje je EUR/USD gotovo dosegnuo ovogodišnji maksimum od 1,3710. Fundamentalni podaci iz Europe i Velike Britanije vrlo ugodno su iznenadili prošloga tjedna te su pomogli svojim valutama da ostvare vrlo dobar uzmak u odnosu na ostale vodeće valute. Među gubitnike tjedna osim USD-a možemo smjestiti i JPY.
Vrijednost CHF-a blago je popustila protekloga tjedna i stabilizirala se oko razine od 1,2350 za EUR odnosno oko 6,165 HRK za CHF.