Pobjednikom tjedna možemo proglasiti EUR koji je u odnosu na JPY ostvario višegodišnji maksimum od 135,50. EUR je trenutno „najmanje ružna“ valuta među vodećima premda se već čuju prigovori političara da je EUR trenutno precijenjen. 


Ponovno smo na razini snažnog otpora. Naime, većina prošloga tjedna prošla je relativno mirno uz tečaj EUR/HRK koji se kretao oko razine od 7,615. Krajem tjedna jedna od vodećih domaćih banaka bila je značajan kupac EUR-a čime je tečaj EUR/HRK ponovno poguran do razine od 7,625 gdje se već nekoliko puta odbio na niže.

Potražnja za EUR potječe radi isplate dividende svome vlasniku u iznosu od otprilike 500 mil HRK.

Razina od 7,625 ujedno predstavlja izjednačenje ovogodišnjeg maksimuma ostvarenog u siječnju. Mnogi investitori suzdržavaju se od daljnje deprecijacije domicilne valute jer je upravo na spomenutoj razini centralna banka posljednji puta intervenirala. Aukcija trezorskih zapisa prošloga tjedna nije održana niti je bilo trezoraca na dospijeću. Kamatne stope na međubankarskom tržištu i dalje su vrlo niske, a u slučaju potrebe održavanja  deviznih intervencija posljedice bi se mogle osjetiti i na ovom dijelu tržišta.

Na međunarodnom tržištu tjedan je bio u znaku USD-a odnosno njegove snažne deprecijacije. EUR/USD dosegnuo je novi ovogodišnji rekord probivši dotadašnji od 1,3711 i dotaknuvši razinu od 1,3830. Spomenuta razina od 1,3830 za sada se nudi kao snažna razina podrške američkoj valuti.

Pad vrijednosti USD-a uslijedio je nakon što su objavljeni podaci s tržišta rada gdje je u rujnu otvoreno 148.000 novih radnih mjesta usporedno s očekivanih 180,000. Osim fundamentalnih podataka u korist dolaru ne ide ni trenutna politička nesigurnost odnosno mogućnost ponavljanja situacije od prije dva tjedna za koji mjesec.

Monetarna politika trenutno je još jedan dio ekonomije koji ne njeguje USD i gdje je za očekivati da će eventualno smanjenje QEIII programa uslijediti tek kroz prvi kvartal sljedeće godine za razliku od dosad očekivanog smanjenja do kraja godine. Tečaj USD/HRK pao je do razine od 5,520.

Među investitorima  trenutno je prisutna određena doza optimizma što se očituje kroz pad vrijednosti nisko prihodnih valuta poput JPYa i CHFa.
Pobjednikom tjedna možemo proglasiti EUR koji je u odnosu na JPY ostvario višegodišnji maksimum od 135,50. EUR je trenutno „najmanje ružna“ valuta među vodećima premda se već čuju prigovori političara da je EUR trenutno precijenjen.