Kupnja franšize može biti atraktivan način ulaska u poduzetničke vode, no ključ uspjeha leži u detaljnoj pripremi i razumijevanju specifičnih zahtjeva franšiznog poslovnog modela. Detaljna analiza i istraživanje tržišta, financijske analize te pravna zaštita igraju ključnu ulogu u donošenju informiranih i uspješnih odluka



Kupnja franšize može biti izvrsna prilika za ulazak u svijet poduzetništva uz podršku već etabliranog brenda i provjerenog poslovnog modela. Međutim, ovakva vrsta akvizicije nosi specifične izazove i zahtijeva pažljivo planiranje. Donosimo sažetak ključnih informacija koje trebate razmotriti prije nego što se odlučite na kupnju franšiznog poslovanja.


Zašto kupiti franšizu?

Franšizni modeli nude nekoliko ključnih prednosti za potencijalne poduzetnike:

  1. Etablirani brend: Kupujete prepoznatljivo ime s postojećom bazom klijenata i dokazanim poslovnim metodama.
  2. Podrška davatelja franšize: U većini slučajeva, davatelj franšize nudi obuku, marketinške resurse i operativnu podršku kako bi vam pomogao u vođenju poslovanja.
  3. Niži rizik: Franšize obično imaju niži postotak neuspjeha u usporedbi s potpuno novim poslovnim pothvatima, jer već postoji formula koja se pokazala uspješnom.


Ključne stavke koje trebate razmotriti

  1. Istražite davatelja franšize i poslovni model

Prije nego što donesete konačnu odluku o kupnji franšize, potrebno je temeljito istražiti tko je zapravo davatelj franšize, to jest, koliko je uspješan njihov poslovni model? Postoji li dugoročni potencijal rasta na tržištu? Kakva je povijest franšizne mreže – jesu li postojeći franšizeri zadovoljni podrškom i odnosima s davateljem franšize? Također, ključno je razumijeti financijske uvjete ugovora, uključujući franšizne naknade, postotke od prodaje i druge obveze.

  1. Financijska procjena i analiza troškova

Kao kod svake akvizicije, financijska analiza je neizbježna. Morate jasno razumjeti početne troškove, kao i tekuće troškove vođenja franšize. Franšizni ugovori obično uključuju početnu franšiznu naknadu, ali tu su i tekući troškovi, poput marketinških doprinosa, operativnih naknada i postotaka od prodaje. Također, važno je procijeniti koliko će vam vremena trebati da povratite početnu investiciju i postignete profitabilnost.

  1. Pravni aspekti franšiznog ugovora

Franšizni ugovor je obično složen pravni posao koji definira vaša prava i obveze. Preporučljivo je angažirati iskusnog pravnog savjetnika specijaliziranog za franšizno pravo s ciljem detaljnog proučavanja uvjeta ugovora i potencijalnih rizika. Obratite pažnju na klauzule koje definiraju teritorijalna prava, uvjete izlaska iz ugovora, mogućnosti prodaje franšize te uvjete za obnovu ugovora.

  1. Upravljanje poslovanjem

Iako je podrška davatelja franšize velika prednost, vi kao vlasnik franšize i dalje snosite odgovornost za svakodnevno vođenje poslovanja. Kao u svakom poslu, od presudne je važnosti biti osviješten da uspjeh ovisi o vašoj sposobnosti upravljanja ljudima, financijama i operativnim aktivnostima, ali i o vašoj prilagodljivosti promjenama na tržištu. Kupnja franšize nije "posao bez stresa", već zahtijeva predanost i sposobnost donošenja brzih i strateških odluka.

Kupnja franšize može biti atraktivan način ulaska u poduzetničke vode, no ključ uspjeha leži u detaljnoj pripremi i razumijevanju specifičnih zahtjeva franšiznog poslovnog modela. Detaljna analiza i istraživanje tržišta, financijske analize te pravna zaštita igraju ključnu ulogu u donošenju informiranih i uspješnih odluka. Ako razmišljate o franšizingu kao novom poslovnom modelu, pažljivo razmotrite sve navedene čimbenike i savjetujte se s iskusnim stručnjacima kako biste maksimalno iskoristili svoj poduzetnički potencijal za dugoročni poslovni uspjeh.