Vrijeme je planiranja putovanja i godišnjih odmora, pa tako i pisanja raznih spiskova stvari i potrepština koje moramo ponijeti sa sobom. Putujemo li sa psom ili macom moramo misliti na njihovo zdravlje, te na lijekove koji nam eventualno mogu zatrebati na putu. Ova je lista posebno važna ako putujete negdje gdje je prva veterinarska ambulanta vrlo daleko, primjerice na manje otoke ili u planine.

Većina lijekova iz kućne ljekarne koje nosimo sa sobom za sebe, mogu poslužiti i za pružanje prve pomoći našem ljubimcu.

Poželjno je da prije odmora obavite sve preventivne radnje kao što su potrebna cijepljenja, te čišćenje od unutarnjih i vanjskih nametnika. No nije na odmet ponijeti sa sobom neko od sredstava protiv buha i krpelja, posebno ako ljetujete negdje gdje ima primjerice ovaca, pa je mnogo veća vjerojatnost za infestaciju krpeljima nego što je to u gradu.

Kreme koje ublažavaju crvenilo kože mogu poslužiti kod uboda insekata ili ako se slučajno desi da vaš ljubimac provede previše vremena na suncu pa mu se koža zacrveni. Ovo se lako dogodi posebno kod bijelih i kratko ošišanih pasa. Takva krema može poslužiti i kod oštećenja jastučića na šapama koja mogu nastati zbog trčanja po vrućem kamenju na plaži ili zbog alergijskih reakcija na šapicama. Svakako budite pozorni ako primijetite da vaš pas hoda po kamenju, pijesku ili po plaži "kao po jajima". To je zato što je podloga vruća i psu izaziva nelagodu te može izazvati ozljedu šapica, a mi to ne osjetimo jer ne hodamo bosi.

Neki lijekovi koji djeluju protuupalno, snižavaju tjelesnu temperaturu i djeluju analgetski, imaju i neka djelovanja koja nisu baš bezopasna kao što su izazivanje krvarenja u probavnom traktu, smanjivanje broja trombocita u krvi i slično. Takve lijekove mi često upotrebljavamo, no nisu svi pogodni za upotrebu kod pasa. Prije davanja analgetika, bolje je da se telefonski posavjetujete s veterinarom, kako biste odabrali lijek koji neće naštetiti psu.Treba znati da se psi u mnogočemu razlikuju od nas, na različit način metaboliziraju lijekove, vrijeme poluživota nekog lijeka također je različito od onoga u čovjeka, stoga neki lijekovi koji su za nas relativno bezopasni za njih mogu biti kobni. Ovo je posebno važno kod mačaka, pa njima nemojte davati ništa iz priručne apoteke bez prethodne telefonske konzultacije s veterinarom. Isto važi za aplikaciju kapljica u oko ili uho. Telefonska konzultacija s veterinarom biti će od velike pomoći.

Rane koje mogu nastati, posebno na šapicama, treba obraditi po pravilima prve pomoći koja važe i za pse i za ljude.

Kod dužih putovanja autom psu možete dati tableticu protiv bolesti vožnje, posebno ako je od onih pasa koji vožnju teško podnose pa u autu sline i povraćaju. Pinceta kojom možete sami odstraniti krpelja ili travku zabodenu u kožu također može dobro doći.

Svježa voda i zdjelica iz koje pas može piti bilo gdje na putu ili u šetnji po ljeti mora biti neizostavni dio opreme svakog vlasnika psa.

Dobro će doći vrećica praška za rehidraciju u slučaju proljeva ili povraćanja, a ako vas pas kronično boluje od neke bolesti, zamolite vašeg veterinara potrebne recepte i dovoljnu dozu lijekova kako vaš ljubimac ne bi ostao bez terapije.