Kod malenih mačića ponekad su strukture oka u potpunosti i nepovratno uništene infekcijom. Zato je dobro da malom mačiću, ukoliko su mu oči slijepljene i kapci zatvoreni, što prije pokušamo nježno odvojiti kapke, kako bi nakupljeni gnoj mogao izaći iz oka.


Vlasnicima mačaka dob­ro je poznato oboljenje uz­ro­kovano ovim virusom. Možda je jedno od najčešćih oboljenja zbog kojeg vlasnici maca prvi puta potraže po­moć veterinara, a mnogi će ovu bolest prepoznati kao "mačju gripu ili prehladu". Takav "nadimak" bolest je dobila zato jer će virus naj­češće uzrokovati rinotrahe­itis – upalu sluznice nosa i dušnika, što će dovesti do kašljanja i kihanja - tipičnih simptoma prehlade i gripe u ljudi. 

Uglavnom obolijevaju ma­čići i mlađe mace, no kao što ćemo vidjeti kasnije, zbog specifičnog načina razvoja infekcije, mogu se razboljeti mace bilo koje životne dobi. Većina malenih, napuštenih mačića koje ljudi uzmu i trajno ili privremeno udome, budu bolesni te inficirani upravo ovim virusom.

Tipična bolesna maca biti će dovedena na pregled zbog toga što slabije jede, nije baš raspoložena,a vlas­nici primjećuju da često kiše i kašlje. Ponekad je vidljiv proziran ili žućkast iscjedak iz nosa i očiju te pojačano suzenje pa i slinjenje. Oči su vrlo često slijepljene ukoliko je sekret obilan i to posebno kod malih mačića. Često je nosić začepljen skorenim sekretom, pa bolesna živo­ti­nja otežano i čujno diše kroz otvorena usta.

Hranu ne uzimaju, a poš­to im je zbog bolesti oslab­ljen i njuh vrlo često neće uopće reagirati niti ako im se komadić svježeg mesa stavi direktno pod nosić. U pra­vilu je prisutna i povišena tjelesna temperatura.
 
Proces na očima može zahvatiti i druge strukture oka, a ne samo sluznicu ka­paka. Kod malenih mačića ponekad su strukture oka u potpunosti i nepovratno uni­štene infekcijom. Zato je dobro da malom mačiću, ukoliko su mu oči slijepljene i kapci zatvoreni, što prije pokušamo nježno odvojiti kapke, kako bi nakupljeni gnoj mogao izaći iz oka. 

Kapke možemo prebrisati sterilnom fiziološkom otopi­nom koju se može kupiti u svakoj ljekarni. Preporučam da se ista malo zagrije, na­nese na sterilnu gazu i onda sa time očiste kapci. Ukoliko odvajanje kapaka ne ide glat­ko, radije taj posao prepus­tite veterinaru, ali macu od­vedite na pregled što prije.