Igra sa psom je najveće veselje vašem psu. Mladi, zaigrani psi izvoditi će svakakve gluposti kako bi vas natjerali da se poigrate sa njima. Ponekad će se zabaviti sa drugim psima ukoliko se voli družiti, ali posebno zadovoljstvo predstavlja im igra sa vlasnikom. Druženje sa drugim psima idealan je način da se vaš pas istrči i zabavi, no samo ako ima dobrog partnera za igru. Neki se psi jednostavno ne znaju ili ne žele igrati na taj način, pa se druženje pretvori u oblajavanje, režanje, razne načine za uspostavljanje dominacije ili pak skrivanje iza vlasnika. Sve su to jasni znakovi da od igre neće biti ništa, pa je bolje ne riskirati da dođe do ugriza te da igra završi u veterinarskoj ambulanti.

Mnogi psi vole donositi različite predmete. Ako ste voljni satima bacati lopticu ili štap, ima pasa koji će neumorno donositi takav predmet i nestrpljivo očekivati kada ćete ga opet baciti. No, nije svejedno kakav ćete predmet odabrati za ovakvu igru. Nerijetko vlasnici psima bacaju kamenje što nije pametno ni u kom slučaju. Prvo, pas će pokušati kamen uloviti u trku pa se lako može dogoditi da ga u zaletu proguta. Drugi problem je da psi koji se igraju kamenjem prije ili kasnije polome zube i to najčešće očnjake. Na slomljenom zubu zubna pulpa je ispostavljena vanjskim utjecajima i otvoren je put bakterijama u zubni kanal. Takav zub sa vremenom može psu izazvati jaku bol i prilično ozbiljne probleme.

Bacanje oštrog štapa također može imati ozbiljne posljedice. Nerijetko se događa da se pas povrijedi prilikom hvatanja štapa. Oštri dijelovi mogu se zabiti u sluznicu usta, nepca ili jezika. Dogodi se da oštar štap probije nepce, a osim u usnoj šupljini, može izazvati i druge povrede.

Loptica za bacanje mora biti prave veličine (ovisno o veličini psa) kako je ne bi progutao. Isto tako ne smije biti mekana jer mnogi psi nakon hvatanja žvaču ulovljeni predmet. Popularne tenis loptice pas raskomada bez većih problema, te se lako dogodi da proguta komade gume. Šiške, kesteni i drugi okrugli predmeti slične veličine vrlo lako odskližu u želudac psa. Imamo li sreće pas će povratiti takvo strano tijelo, no ode li predmet iz želuca u crijevo, jedina solucija je operativni zahvat.

Neki psi vole igre natezanja, pa tu isto tko dobro promislite sa čim će te se natezati. Najbolje je odabrati igračku koja je predviđena za pse, tzv. flik-flak koji je napravljen od pamučnih vlakana vezanih u čvor. Nemojte se natezati sa vašim starim komadom odjeće ili ručnikom jer pas ne razlikuje staro od novoga pa će s guštom sažvakati i vašu novu trenerku ili tenisicu. Ovakve igre navlačenja inače se preporučuju pri odgoju štenaca jer ih se kroz igru nauče komande drži i pusti.

Imajte na umu da je igračka u takvom načinu igre, za štene zapravo plijen... Poželjno je da “plijen” na kraju igre uvijek završi kod vas.

Istrčavanje pasa za automobilom ili biciklom po cesti nikako ne preporučujem. Kada psa iskrcate iz auta i odete, pas misli da ste ga ostavili i to kod njega može izazvati samo strah, stres i nelagodu. Da, pas će naravno izbezumljeno trčati za autom jer želi biti sa vama, no ovakav oblik “treniranja” psa prije bih nazvala zlostavljanjem. Bicikla je u redu, ako će pas trčati kraj vas, no nikako na prometnicama gdje prometuju i automobili. Jednostavno je preopasno.

Ukoliko je vaš pas od onih intelektualnih tipova kojima ne pada na pamet da bi trčali za lopticom ili za vama, samo ga prošetajte…Važno je da ste zajedno.