Osamdesetih je godina moj otac platio porez na poljoprivredno zemljište za svoju tetku i njezinu djecu (dvoje djece), koji su inače u SAD-u. U međuvremenu su oni preminuli odnosno ostala je samo tatina sestrična koja je u starijoj dobi, a nasljednici se nikada neće vratiti u Hrvatsku, niti im ima traga. Nikad nije provedena ostavina. Kome će na kraju ostati to zemljište (i obiteljska kuća)?  Ima li moj otac ikakvo pravo na osnovu toga što je plaćao porez na to zemljište?

  

Pravila nasljeđivanja u Republici Hrvatskoj uređena su Zakonom o nasljeđivanju, koji nasljeđivanje na temelju zakona uređuje kroz nasljedne redove. Tako prvi nasljedni red čine ostaviteljevi potomci i bračni drug, ako ostavitelj nije imao potomaka dolazimo do drugog nasljednog reda koji zajedno čine ostaviteljevi roditelji i bračni drug odnosno ostaviteljeva braća i sestre ako je neki od roditelja preminuo. Ostavitelja koji nije ostavio ni potomke, ni bračnog druga, ni roditelje, niti su oni ostavili nekog potomka (braća i sestre), nasljeđuju njegovi djedovi i bake koji čine treći nasljedni red. Nasljedni redovi nastavljaju se i dalje, a regulirana je i situacija kada ostavitelj nema zakonskih nasljednika. U tom slučaju nekretnine i s njima izjednačena prava ostavitelja prelaze na općinu, odnosno grad na čijem se području nalaze.

U konkretnom slučaju, vaš otac je izvršio plaćanje određene obveze koja nije bila njegova i s tog osnova nije mogao stjecati pravo vlasništva na nekretnini za koju je platio porez za svoju tetu i njezinu djecu. Mogao je jedino zahtjevati da mu isti podmire iznos koji je u njihovo ime uplatio, no kako je uplata izvršena tijekom 80-ih godina prošog stoljeća, njegovo potraživanje je odavno u zastari (opći zastarni rok je pet godina).

Prema vašem pitanju pretpostavljam da su kao vlasnici nekretnine upisani tetka vašeg oca te njezina djeca, od kojih je živuća samo jedna kćer. Ukoliko navedena sestrična vašeg oca nema zakonskih nasljednika (potomke, bračnog druga, roditelje, braću i sestre), nasljeđuju je baka i djed s majčine i s očeve strane, u jednakim dijelovima po jednu polovicu imovine. Ukoliko su baka i djed s npr. majčine strane preminuli, njih nasljeđuju njihova djeca, unuci, praunuci, dakle, njihovi nasljednici. Jedino ukoliko takvih uopće nema tada bi sve nasljedili baka i djed s druge, u našem primjeru očeve strane, odnosno ako su oni preminuli njihova djeca, unuci i sl. Dakle, u slučaju nasljeđivanja po trećem nasljednom redu i vaš otac bi eventualno ulazio u krug zakonskih nasljdnika, a u kojem dijelu nemoguće je reći obzirom na dostavljene podatke. Ostavinske postupke koje je potrebno pokrenuti možete pokušati pokretati sami, no bilo bi uputnije za to anagažirati stručnu osobu koja bi prikupila svu dokumentaciju i provela postupke. Ukoliko se nikakvi ostavinski postupci ne budu pokretali, nemoguće je predvidjeti sudbinu nekretnine, no kroz nekoliko daljnjih generacija nije nemoguće, dapače, vjerojatno je, da bi završila kao ošasna imovina na koju nitko ne polaže pravo i pripala bi jedinici lokalne samouprave.

Ukoliko smatrate da bi vašem ocu trebala pripasti cijela nekretnina iz vašeg pitanja, tada ćete gotovo sigurno morati pokretati sudski postupak kojim biste to utvrdili, a za koji bih vam opet svakako preporučio da angažirate stručnog punomoćnika.