Imam paušalni obrt, salon za pse. Održavam i edukacije za što sam i registrirana. Napisala sam skriptu za polaznike tečaja koju bi prodavala zasebno svima koji su za nju zainteresirani. Smijem li ju prodavati, a nemam registriranu trgovinu?

 

Za početak, spomenut ćemo kako bi sukladno zakonskim propisima koji uređuju djelatnost trgovine, a u slučaju bavljenja prodajom, bilo potrebno dodatno registrirati tu djelatnost u popis djelatnosti koje obrt obavlja. Nadalje, prije početka rada potrebno je osigurati ispunjenje svih minimalnih tehničkih i stručnih uvjeta za bavljenje trgovinom, u ovom slučaju maloprodajom. Isto tako, postoje određene razlike obavlja li se prodaja u prodavaonici (fizičkim putem) ili putem web shopa (internetska prodaja).

Za obavljanje djelatnosti trgovine potrebno je da pravna osoba ili fizička osoba obrtnik ispune opće uvjete za obavljanje djelatnosti, što znači da moraju biti ispunjeni minimalni tehnički uvjeti kojima moraju udovoljavati prodajni objekti, oprema i sredstva pomoću kojih se obavlja trgovina te drugi uvjeti propisani posebnim propisom s obzirom na oblik i način obavljanja trgovine.

Trgovac se zakonom definira kao pravna ili fizička osoba, registrirana za obavljanje kupnje i prodaje robe, i/ili pružanja usluga u trgovini. Trgovac fizička osoba – obrtnik upisuje djelatnost trgovine u obrtni registar koji se vodi pri nadležnom Uredu državne uprave u županiji, odnosno gradskom uredu Grada Zagreba nadležnom za gospodarstvo, prema mjestu sjedišta obrta. Ako će se baviti trgovinom putem interneta, tada mora registrirati i djelatnost pod nazivom - usluge informacijskog društva.

Nadalje, u slučaju internetske prodaje potrebno je registrirati djelatnost 47.91 Trgovina na malo preko pošte i interneta (NKD 2007). Ovaj razred uključuje djelatnosti trgovine na malo preko pošte ili interneta, tj. djelatnosti trgovine na malo kada kupac donosi odluku o kupnji na osnovi oglasa, kataloga, informacije dobivene s internetskih stranica ili nekih drugih oblika oglašavanja. Kupac naručuje robu poštom, telefonom ili preko interneta (obično pomoću posebnih metoda naručivanja koje se nalaze na internetskim stranicama). Kupljeni proizvodi se mogu preuzeti izravno s interneta ili se fizički dostavljaju kupcu (naručitelju).

No, skrećemo pažnju kako je suradnjom HOK-a i Ministarstva gospodarstva pronađeno rješenje kojim proizvodni obrti nisu u obvezi registrirati djelatnost trgovine kada svoje proizvode prodaju na malo. Međutim, mišljenjem Ministarstva navodi se njihova obveza za ishođenje rješenja o minimalnim tehničkim uvjetima kada npr. obrtnik svoje proizvode prodaje na malo. Ipak, kada se uz vlastite proizvode prodaju proizvodi koji nisu proizvedeni u vlastitom obrtu, potrebno je registrirati djelatnost trgovine.

Možemo zaključiti kako iznimku od potrebe za registriranjem djelatnosti trgovine pronalazimo kod proizvodnih obrta (koji imaju registrirane djelatnosti proizvodnje) i prodaju isključivo vlastite proizvode.

S obzirom da se u predmetnom upitu ne navodi ima li obrt registriranu i izdavačku djelatnost, odnosno obuhvaća li bavljenje obrtom i izdavanje knjiga, periodičnih publikacija, stručnih radova i ostalih izdavačkih djelatnosti, uputno je provjeriti je li potrebno tu djelatnost dodatno registrirati, a ovisno o tome o kakvoj vrsti skripte i za koju namjenu se koristi. U slučaju da su zadovoljeni svi zakonski preduvjeti za izdavanje i distribuciju skripta, ista bi se mogla prodavati trećim korisnicima.

Stoga, nužno se dodatno informirati kod referenta službe za gospodarstvo, odnosno ispostavi prema sjedištu predmetnog obrta, a kako bi stručna osoba uvidom u poslovanje obrta, registrirane djelatnosti i planove vlasnika obrta mogla dati odgovarajuće informacije za daljnje postupanje. Također, potrebne informacije možete dobiti online ili na šalterima HITRO.HR ureda gdje su korisnicima dostupne potrebne informacije i podrška djelatnika ureda.