Prosječni broj vraćenih kilometara je 43.913. Na ovaj način kupac može preplatiti vozilo i imati poteškoća s njegovim održavanjem zbog lažnih očitanja kilometara


Kada je riječ o tržištu rabljenih automobila, svaka europska zemlja suočava se sa sličnim izazovima. Bilo da se radi o prevarama s kilometražom, skrivenim oštećenjima ili čak staroj floti vozila koja povećava šanse da kupac dobije vozilo loše kvalitete, transparentnosti na tržištu polovnih automobila često nedostaje. Situacija se razlikuje ovisno o dijelu Europe, što se može objasniti ekonomskom situacijom i regionalnim posebnostima.

Platforma za izvještavanje o povijesti vozila carVertical provela je istraživanje kako bi identificirala države u kojima je kupnja rabljenog automobila najrizičnija. 

Kada govorimo o transparentnosti tržišta rabljenih automobila, u Hrvatskoj je situacija puno bolja nego u većini istočnoeuropskih zemalja, ali daleko zaostaje za Zapadom. 
Jedan od deset automobila u Hrvatskoj ima vraćenu kilometražu, što je značajan broj. Prosječni broj vraćenih kilometara je 43.913. Na ovaj način kupac može preplatiti vozilo i imati poteškoća s njegovim održavanjem zbog lažnih očitanja kilometara.

Prosječna starost rabljenog automobila provjerenog na carVerticalu u Hrvatskoj je 8,3 godina. Što je automobil stariji, to postoji manje podataka o njemu. 


Cjelovito izvješće o indeksu transparentnosti tržišta možete pronaći ovdje.


Ako kupujete rabljeni automobil, pametan potez je da provjerite njegovu povijest! To možete učiniti preko platforme Burzinog partnera carVerticala, a mi vam omogućujemo da to učinite s 10% popusta ako njihovu stranicu posjetite putem OVOG LINKA

Sve što trebate učiniti jest utipkati identifikacijsku oznaku vozila (VIN) i saznat ćete je li kilometraža tog automobila krivotvorena te ćete dobiti uvid u povijest nesreća i registracije. Ponekad prodavači skrivaju povijest automobila, pogotovo ako je vozilo pretrpjelo ozbiljna oštećenja.