Željela bih otvoriti trgovinu rukotvorina (posebno orijentiranu na online prodaju na području Europe, ali s vremenom bih voljela imati i prodajni prostor u Hrvatskoj). Trgovina bi prodavala rukotvorine izrađene od epoxy smole i imala bi dosta cvjećarskog asortimana (oslikani trajni buketi, sušena bilja aranžirana, listovi itd.). Pretpostavljam da je najbolje otvoriti j.d.o.o. Mogu li isti otvoriti ukoliko se na samom početku planiram baviti isključivo online prodajom? Postoje li neki posebni propisi za takvu vrstu trgovine? Jesu li mi za takvu vrstu djelatnosti dovoljni završeni tečajevi (koje još nemam) za cvjećara-aranžera pučkog sveučilišta?



Prije samog pokretanja postupka otvaranja on-line trgovine (webshopa) trebalo bi se pozabaviti prikupljanjem informacija i pripremom na nekoliko različitih područja: legalna pitanja i uvjeti, istraživanje konkurencije, asortiman i način nabave te dostave proizvoda, opcije plaćanja, odabir platforme i dizajn, marketing te detalji vođenja webshopa jednom kad je isti postavljen. Nadalje, prije bilo kakvog pokretanja izgradnje web shopa, prvo je potrebno proučiti zakone koji se odnose na web trgovinu kako bi bili sigurni da poslujete u skladu s njima te da kupcu možete pružiti sve potrebne informacije.

Sam rad internet trgovine opisan je i reguliran brojnim zakonima:

  • Zakon o trgovini,
  • Zakon o elektroničkoj trgovini,
  • Zakon o zaštiti potrošača,
  • Zakon o obveznim odnosima,
  • Zakon o elektroničkim komunikacijama,
  • Zakon o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova i dr.

Naravno, tu je i pitanje skladišta. Odnosno, ono je u nekim slučajevima potrebno, u nekima ne. Ukoliko je skladište nužno za poslovanje, mora postojati kao poslovni prostor (skladište) za koji su ishođeni minimalni tehnički uvjeti, sukladno zakonskim propisima.

Webshop je u pravilu povoljniji za održavanje od klasične trgovine, no postoji niz zahtjeva koji se sukladno važećim zakonima moraju ispuniti kako bi poslovanje putem webshopa bilo zakonito i pravilno.

Trgovina putem Interneta sukladno zakonskoj regulativi u RH potpada pod tzv. trgovinu na daljinu odnosno uslugu informacijskog društva.

Webshop može pokrenuti svatko – već postojeći poduzetnik kao „produžetak” svoje fizičke trgovine ili osoba koja će tek otvoriti obrt ili trgovačko društvo u svrhu trgovine putem webshopa.

Dakle, nema prepreke da se registrira j.d.o.o. za potrebe pokretanja webshopa, ili klasični d.o.o. Također, navedeno je moguće i putem obrta ili pak OPG-a.

Prvi korak za pokretanje webshopa je registracija poslovnog subjekta, odnosno otvaranje tvrtke ili otvaranje obrta. Uzevši u obzir kako se u slučaju internetskih trgovina radi o obliku trgovanja na daljinu, Zakon o elektroničkoj trgovini propisuje upis djelatnosti pod nazivom „usluge informacijskog društva“, a odnosi se na usluge koje se uz naknadu pružaju elektroničkim putem na individualni zahtjev korisnika – kao što je internetska prodaja robe i usluga, nuđenje podataka i reklamiranje na Internetu, elektronički pretraživači te mogućnost traženja podataka i usluga koje se prenose elektroničkom mrežom. 

Važno je naglasiti kako se spomenuta regulativa ne odnosi na vlasnika, odnosno članove obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) koji djelatnost trgovine obavljaju temeljem upisa u drugi registar – Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

Na primjer, ako tek otvarate obrt, obavezni ste registrirati djelatnosti koje se odnose na Internet prodaju. No, ako već imate otvoren obrt, potrebno je doregistrirati djelatnosti u obrtnicu. U oba slučaja zahtjev se podnosi Službi za gospodarstvo pri županiji (mjesno nadležnom za poslovanje obrta).

U konkretnom slučaju potrebno je registrirati sljedeće djelatnosti:

  • 91 - TRGOVINA NA MALO PREKO POŠTE ILI INTERNETA,
  • 99 - OSTALE INFORMACIJSKE USLUŽNE DJELATNOSTI, D. N.

Stečena znanja i vještine na tečaju cvjećara-aranažera u većini slučajeva omogućuju prilagodbu potrebama tržišta rada odnosno veću zapošljivost u području cvjećarske djelatnosti ili pokretanju svog posla.

Polaznik tečaja, između ostalog, nauči razlikovati vrste cvijeća i zelenila za aranžiranje, koristiti odgovarajuće postupke u uzgoju, razmnožavanju i njezi cvijeća, koristiti odgovarajuće materijale, alate i pomagala za cvjećarsko - aranžerske poslove na stručan i siguran način, izrađivati cvjetne aranžmane i prigodne dekoracije za različite namjene i dr. Pretpostavka je da bi za početak bavljenja tim poslom to bilo dovoljno, naravno uz daljnja usavršavanja.

Na kraju, uputno je obratiti se i prikupiti dodatne informacije na adresama Hrvatske obrtničke komore, Hitro.hr, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i dr. institucijama, a kako biste donijeli odgovarajuću odluku koju vrstu poslovanja pokrenuti, na koji način, a u skladu s Vašim željama i mogućnostima.