Suprug bi želio otvoriti servis za čisćenje kuća, poslovnih prostora i sl. Može li otvoriti obrt bez majstorskog ispita? Postoje li neki poticaji za samozapošljavanje što se toga tiče? Ako da, pod kojim uvjetima? Može li on mene zaposliti?

Djelatnost iz skupine 81.2 (djelatnosti čišćenja) spadaju u slobodne obrte što znači da Vam za njihovo obavljanje ne treba ispit o stručnoj osposobljenosti, majstorski ispit, srednja stručna sprema ili odgovarajuće više ili visoko obrazovanje.

Ova skupina uključuje djelatnosti općeg unutrašnjeg čišćenja svih vrsta zgrada, vanjsko čišćenje zgrada, djelatnosti specijaliziranog čišćenja zgrada ili ostaloga specijaliziranog čišćenja, čišćenje industrijskih strojeva, čišćenje unutrašnjosti cisterni i tankera, dezinfekciju i zaštitu od štetočina u zgradama i za industrijske strojeve, čišćenje boca, čišćenje ulica, uklanjanje snijega i leda.

Obrt je jedan oblik samozaposlenja. Sami pronalazite i ugovarate poslove, određujete visinu plaće te isplaćujete plaću i uplaćujete doprinose, sami određujete slobodne dane i godišnji odmor, ali ste i odgovorni za uspješnost poslovanja.

Postupak otvaranja obrta pokreće se pisanim zahtjevom ispostavi županijskog ureda za gospodarstvo, odnosno ispostavama ureda za gospodarstvo Grada Zagreba, na čijem će području biti sjedište obrta. Svi potrebni obrasci za registraciju obrta dostupni su u ispostavama ureda za gospodarstvo i besplatni su.

Potpore za samozapošljavanje su u nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), a mogu se dodijeliti nezaposlenim osobama za pokrivanje troškova za osnivanje i započinjanje poslovanja poslovnog subjekta u sljedećim organizacijskim oblicima – obrt, trgovačko društvo, samostalna djelatnost i ustanova. Za više informacija u vezi mogućnosti ostvarenja poticaja najbolje se obratiti referentima HZZ-a.

S obzirom na početak obavljanja djelatnosti, poželjan je oblik paušalnog obrta koji podrazumijeva plaćanje poreza na dohodak u paušalnom iznosu, umjesto utvrđivanja porezne obveze na temelju poslovnih knjiga. U paušalnom obrtu granica primitaka je 300.000 kn, odnosno 39.816,84 € godišnje.

Paušalni obrtnik može zapošljavati putem ugovora o radu, ugovora o djelu, autorskog ugovora, studentskog ugovora ili đačkog ugovora.

Zapošljavanjem suprug postaje obveznik Zakona o zaštiti na radu, što znači da je prilikom zapošljavanja temeljem ugovora o radu dužan prijaviti djelatnika na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, potpisati ugovor o radu, voditi evidenciju radnog vremena, predavati JOPPD obrasce, izdavati platne liste te voditi sve druge evidencije iz radnog odnosa.