Imala sam ozljedu kralježnice u vidu prijeloma koštanog dijela slabinskog segmenta. Imam dvije police osiguranja od posljedica nesretnog slučaja. Jedna, privatna, kod osiguratelja X, a druga preko firme kod osiguratelja Y. Liječničku dokumentaciju sam predala osigurateljima i u njoj je mišljenje liječnika da mi je pokretljivost kralježnice smanjena za 1/3 opsega pokreta. Osiguratelj X mi priznaje invaliditet od 10 %, a osiguratelj Y invaliditet od 13 %. Kako je moguće da invaliditet bude ocijenjen u različitom postotku, a radi se o istoj ozljedi?


Osiguranje osoba od posljedica nesretnog slučaja (ili nezgode) je dobrovoljno osiguranje, koje se sklapa ugovorom i sukladno uvjetima osiguranja, koji sadrže i tzv. tablice za određivanje postotka trajnog invaliditeta kao posljedice nesretnog slučaja (ili nezgode). Uvjeti osiguranja i tablice za određivanje postotka trajnog invaliditeta u Hrvatskoj nisu propisani i različiti su od osiguratelja do osiguratelja.

Tako su i tablice invaliditeta različite od osiguratelja do osiguratelja. Osiguratelji određuju postotke trajnog invaliditeta vodeći doduše računa o medicinskom aspektu posljedice ozljeda nakon nesretnog slučaja, ali se rukovode i nekim drugim razlozima (kao što je to stimulacija klijenata na sklapanje osiguranja, eliminiranje manjih ozljeda, a honoriranje težih ozljeda i slično). Tako se događa da neka ozljeda kod jednog osiguratelja iznosi jedan postotak, a kod drugoga ta ista ozljeda ima drugi postotak invaliditeta.

Zbog toga je preporučljivo da osiguranik prije sklapanja ugovora usporedi malo tablice za ocjenu postotka invaliditeta različitih osiguratelja i da nakon toga izabere osiguratelja koji mu nudi povoljnije ocjene trajnog invaliditeta, ako se nesreća dogodi i ostavi posljedice.