Čaša za vodu uvijek treba biti postavljena na stolu, malo udesno u odnosu na druge čaše, kako ne bi smetala pri točenju ostalih pića koja će se konzumirati

 

 

 

Krenemo li po pravilima postaviti stol, možemo početi s klasičnim svakodnevnim postavljanjem koje se sastoji od tanjura, vilice, žlice, noža i čaše. Naravno, vilica se postavlja lijevo od tanjura, dok se nož postavlja desno, okrenut oštricom prema unutra. Do noža se postavlja žlica i desno od tanjura u kosini čaša.

Na vama je da se poigrate s bojama i dezenima stolnjaka i ubrusa, da odaberete lijepe tanjure koji će vas veseliti, a danas možete nabaviti pribor za jelo u različitim oblicima i bojama. Trenutačno najpopularniji izgled pribora nalazi se u rose gold varijanti. Stvarno predivno izgleda i mami osmijeh na lice.

Za nešto svečanije ručkove ili večere, moglo bi se reći “banketnog stila”, nakon što ste postavili stolnjake, dekoraciju i krenuli u postavljanje inventara, prvi se na stol stavljaju plitki tanjuri, preporučam ukrasne, pored njih se postavlja sav potreban pribor za jelo, ovisno o tome koliko se slijedova radi (u praksi najčešće četiri jela) prema sastavu menija.

Zadnja postava ne bi trebala prelaziti 15 cm od ruba stola. Lijevo od temeljne postave možete staviti mali tanjurić s nožem za kruh i posudicu za maslac. Svaki slijedeći slijed jela trebate poslužiti na za to ogovarajućem tanjuru.

Nakon svega što ste postavili dolazi red i na čaše. Čaša za prvo piće postavlja se u blizini vrha noža, te ostale čaše po redoslijedu kojem će se koristiti. Čaša za vodu uvijek treba biti postavljena na stolu, malo udesno u odnosu na druge čaše, kako ne bi smetala pri točenju ostalih pića koja će se konzumirati. Na kraju niza postavljenih čaša možete staviti i čašu za šampanjac ukoliko za istu ima dovoljno mjesta, ovisno o obliku čaše (uža ili šira), ako za čašu nema dovoljno mjesta, možete je postaviti netom prije posluživanja.

Nakon što ste postavili i pripremili sve za gozbu, na vama i vašim gostima je da uživate i dobro se zabavite!