Odlazak u restoran najčešće je prilično predvidljivo iskustvo. Izaberemo mjesto gdje želimo jesti, za koje po mogućnosti znamo kakvo je i što nudi, dođemo, platimo, otiđemo siti i zadovoljni. No, to iskustvo može izgledati i puno drugačije od uobičajenog, uz puno manje predvidljivosti te puno više različitosti, a uz jednako dobar obrok. Upravo takav, drugačiji "restoran" otvorila su braća Joe i Jeremy iz Oaklanda u Californiji. Restoran pod navodnicima, budući da je njihov uvijek na drugom mjestu s uvijek drugačijim menijem. Ideja o takvom, bez sumnje originalnom restoranu započela je u podrumskom stanu gdje je Joe koji je po struci kuhar pozivao prijatelje i poznanike na degustaciju njegovih jela. Takve degustacije pretvorile bi se u ugodna druženja popraćena novim poznanstvima i dakako, novim okusima. I tako se rodio Ghetto Gourmet koji se možda prije može opisati riječju pokret nego restoran. Ghetto Gourmet funkcionira kao svojevrstan klub za ljubitelje dobre hrane, ugodnih razgovora i umjetnosti. Braća Joe i Jeremy organiziraju večere na najrazličitijim nekonvencionalnim lokacijama - od parkirališta preko galerija do stanova. Gosti Ghetto Gourmeta o detaljima vezanima uz večeru bivaju obaviješteni putem e-maila, a svoje mjesto mogu rezervirati također putem Interneta. Večere su uvijek različite, a često se uz večeru može uživati u malim gotovo pa improviziranim nastupima muzičara, pjesnika, stand-up komičara i raznih drugih zabavljača i umjetnika. Ghetto Gourmet ima uvijek otvoren poziv za sve kuhare, umjetnike i izvođače koji su zainteresirani za suradnju. Atmosfera na večerama je ugodna i ležerna, ćemu zasigurno pridonosi i sjedenje na jastucima na podu oko niskih stolova. Na jednom takvom događanju okupi se oko 30-ak ljudi koji se ne poznaju, a oko svakog stola sjedi po 10-ak ljudi. Za takav jedinstveni doživljaj i od samih gostiju traži se nekoliko stvari - prije svega ljubav prema kulinarstvu, umjetnosti i upoznavanju novih ljudi, spremnost na iznenađenja, te plaćanje unaprijed. Iako je ovakav koncept u svojim počecima izazivao skeptične komentare, ubrzo nakon nekoliko prvih večera Ghetto Gourmet postao je pravi hit i pridobio je veliki broj poklonika, a vijest o njihovim večerama širila se brzo zahvaljujući oduševljenim gostima. Već su imali i "gostovanja" u drugim gradovima, a u budućnosti planiraju proširiti područje svojeg djelovanja i odlaziti na prave male turneje po SAD-u.Za više informacija: www.ghetto-gourmet.com
Svatko tko je proveo godine gradeći posao zna koliko energije i predanosti to zahtijeva. Ponekad, vlasnici dođu do točke kada više ne mogu, ili ne žele, nastaviti dalje. To se može dogoditi iz više razloga, no kada je pravo vrijeme za prodati poslovne udjele i izaći iz obiteljskog poslovanja?
Kada postavimo strukturu temeljenu na odgovornosti, usmjeravamo organizaciju prema učinkovitosti. U ovom pristupu, titule postaju manje bitne; ono što je ključno je tko je odgovoran za rezultate određene funkcije ili područja
Jeste li se susreli sa situacijom da ste tijekom godine imali velike odljeve novčanih sredstava, a porezna obveza vam je bila neočekivano velika? Mislim da znam zašto. Pročitajte u nastavku!