Kaže se da je svaki vozač na cesti, kauboj s otkačenim pištoljem. Onaj pod utjecajem alkohola, već nišani ili skoro puca.


Nastupa sveopće ludilo, maškare preuzimaju vlast. Gradonačelnici predaju klju­čeve gradova. Diljem župa­nije subotnje karnevalske večeri postale su mjesto zabave i opuštanja od sva­kodnevnih problema. Posje­tioci takvih zabava, u pravilu su veseljaci. Ali ima i onih koji bez pogleda u dno čaše ne mogu do kraja uživati u feštama. Ili im je to opravdanje za ono što sva­kodnevno čine, bez obzira bile maškare ili ne. Naši lju­di bi rekli da su takvi maš­karani saki dan.

I kako sada, poslije silnih gemišta i ostalih alkoholnih pripravaka sjesti u auto i do­vesti se kući u jednom ko­madu? Činjenica je da u posljednje vrijeme, većina ipak pazi da ne pretjera, više od straha od kazni, koje su sve rigoroznije, nego od raz­mišljanja da bi se nešto loše moglo dogoditi. 

Ne utiče na svih ista ko­ličina alkohola isto. Netko tko je krupnije građe ili do­bro "istreniran", može popiti i veću količinu, a da se to ne odrazi jače na njegove reakcije dok je drugima i koli­či­na manja od dozvoljene dos­ta, pa da za volanom poč­nu glumiti vozače For­mule 1.

Nije isto kada se popilo i kako se popilo, jeste li imali "podlogu" u želucu ili niste. Dakle, ne stvarajte zaključke samo brojem popijenih pi­ća, nego uzmite u obzir sve faktore koji mogu utjecati na vaše (ne)sjedanje za up­rav­ljač. Nažalost, mali je broj onih koji kad osjete da nisu u stanju upravljati vo­zilom ostave ključeve na šanku ili daju trijeznim da voze.

Ako se takvi i uhvate vo­lana, voze krajnje desnom stranom i vrlo malom brzinom. Nasuprot tome "ju­načine" koji nakon nekoliko čaša ne priznaju nikakva pra­vila ni zakone, i pored dobronamjernih savjeta oko­line da ne bi smjeli u takvom stanju na cestu, nabiju gas do daske, dajući do znanja da su oni gospodari konja u motoru i da im nitko ništa ne može. Ni slučajno ne sje­dajte s takvima u auto, ma­kar morali po mrkloj noći i niskoj temperaturi iz Crik­venice pješačiti do Rijeke. 

Kaže se da je svaki vozač na cesti, kauboj s otkačenim pištoljem. Onaj pod utjecajem alkohola, već nišani ili skoro puca. Nažalost, često ne samo na sebe, nego i na ostale nedužne vozače i pje­šake oko sebe. Pričajući s ko­legama, ponekad čujem podatke o vozačima koji voze s tolikom količinom al­kohola u sebi, da je me­dicinski nemoguće da takvi uopće budu pri svijesti, a oni se ipak nesmetano kreću po cesti i ugrožavaju druge. Tima i sličnima trebalo bi doživotno oduzeti pravo na vozačku dozvolu ili im spe­cijalno obojati auto tako da ostali znaju s kim imaju pos­la. Takva dva srela su se u paklu pa pričaju razlog do­laska. Prvi kaže je s autom ušao u gostionu, a drugi iz gostione ušao u auto. Dakle, živio Pust, opuštanje i ludo­vanje, dolje alkohol za vo­lanom!