Trenutno sam na HZZ-u kao nezaposlena osoba koja se namjerava prijaviti na program samozapošljavanja. Od zavoda ne primam nikakvu naknadu, s obzirom da sam bio privatni poduzetnik u svojstvu direktora tvrtke. Povremeno obavljam poslove po ugovoru o djelu i na određeno. Mogu li se uz obavljanje ovih radova i dalje smatrati nezaposlenom osobom, tj. prijaviti se na program samozapošljavanja?

 

Zakonom o tržištu rada (NN 118/18, 32/20) uređuje se tržište rada kroz posredovanje pri zapošljavanju, profesionalno usmjeravanje, obrazovanje u cilju povećanja zapošljivosti radne snage, osiguranje za slučaj nezaposlenosti, mjere aktivne politike zapošljavanja, ostale aktivnosti u cilju poticanja prostorne i profesionalne pokretljivosti radne snage, novog zapošljavanja i samozapošljavanja, zapošljavanje na privremenim odnosno povremenim poslovima u poljoprivredi te ustroj, upravljanje i obavljanje djelatnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (u daljnjem tekstu: Zavod/HZZ).

Prije svega potrebno je napomenuti da temeljem Zakona o tržištu rada osoba se prestaje voditi u evidenciji nezaposlenih ako ostvari mjesečni primitak od pružanja usluga prema posebnim propisima ili ostvari mjesečni primitak, odnosno drugi dohodak prema propisima o porezu na dohodak s obzirom na podatak o uplaćenim doprinosima za obvezna osiguranja dobivenih od Središnjeg registra osiguranika, a koji je veći od prosječne isplaćene novčane naknade u prethodnoj kalendarskoj godini.

S obzirom na to da ste naveli kako radite na ugovor o djelu, potrebno je pripaziti na iznos mjesečnih primitaka koje ostvarujete tim putem te ukoliko su oni veći od prosječne isplaćene novčane naknade u prethodnoj kalendarskoj godini onda se ne bi više mogli voditi kao nezaposlena osoba u evidenciji HZZ-a. O visini primitaka koje ostvarujete i utjecaju na uvjete za ostvarenje/zadržavanje statusa nezaposlene osobe upućujemo da se dodatno posavjetujete s Vašim savjetnikom HZZ-a.

Također, napomenuli ste da radite i na određeno vrijeme, no u tom slučaju (ako radite na ugovor o radu na određeno vrijeme) ne možete istovremeno biti u sustavu nezaposlenih osoba, jer se i rad na određeno vrijeme smatra radnim odnosom, odnosno ostvarujete prava iz radnog odnosa.

Što se tiče programa potpore za samozapošljavanje, dodjeljuje se nezaposlenim osobama za pokrivanje troškova za osnivanje i započinjanje poslovanja poslovnog subjekta u sljedećim organizacijskim oblicima - obrt, trgovačko društvo, samostalna djelatnost i ustanova. U svakom slučaju, ciljne skupine za potporu su nezaposlene osobe prijavljene u evidenciju nezaposlenih osoba koju vodi Hrvatski zavod za zapošljavanje.

U Vašem slučaju, s obzirom na to da ste naveli kako ste bili poduzetnik i imali svoju tvrtku, potrebno je dodatno voditi računa o tome da potporu ne mogu ostvariti:

  • podnositelji zahtjeva čiji su privatni računi blokirani, odnosno koji u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje imaju registrirane neizvršene osnove za plaćanje, a otvaraju obrt, samostalnu djelatnost ili slobodnu profesiju,
  • podnositelji zahtjeva koji su bili zaposleni u poslovnom subjektu kojeg žele preuzeti uz potporu, unatrag 12 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva,
  • podnositelji zahtjeva čiji je prethodni poslovni subjekt prestao obavljati djelatnost ili su prestali biti vlasnici istog unazad 12 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva, kao i osobe koje su obavljale samostalnu djelatnost te članovi zadruga unazad 12 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva,
  • podnositelji zahtjeva koji su već jednom koristili potporu za samozapošljavanje bez obzira na godinu dodjele potpore,
  • podnositeljima zahtjeva koji planiraju preuzeti poslovni subjekt koji je već jednom bio korisnik potpore za samozapošljavanje bez obzira na godinu dodjele potpore i
  • podnositelji zahtjeva koji od člana obitelji namjeravaju preuzeti postojeći poslovni subjekt ili preuzeti poslovanje postojećeg poslovnog subjekta tako što će ga unijeti kao ulog u novi poslovni subjekt.


Na kraju, uputno je nazvati svojeg savjetnika ili poslati zahtjev sa svom potrebnom dokumentacijom te za početak utvrditi s njime prijeti li Vam brisanje iz Evidencije nezaposlenih HZZ-a, a s obzirom na to da ostvarujete drugi dohodak.