Mogu li ja kao konditor (prehrambeni tehničar) otvoriti obrt za proizvodnju kolača? Moram li polagati majstorski ispit?


Uvjet stručne odnosno školske spreme propisan je odredbama Pravilnika o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica (Narodne novine RH, br. 42/08). U konkretnom slučaju, za obavljanje djelatnosti proizvodnje kolača utvrđeno je da je predviđena trogodišnja škola u zvanju slastičara ili pekara.

S obzirom na izneseno, možete osnovati društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) ili jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.).

Za proizvodnju i prodaju kolača trebate raspolagati adekvatnim poslovnim prostorom, a koji mora udovoljavati minimalnim tehničkim uvjetima. Za dobivanje propisanog dokumenta morate se obratiti nadležnom uredu za graditeljstvo radi izdavanja navedenog dokumenta da se predmetni prostor može upotrebljavati za obavljanje navedenih djelatnosti.

Obratite se nadležnom uredu državne uprave, službi za gospodarstvo, prema mjestu prebivališta, boravišta ili prema mjestu budućeg sjedišta trgovačkog društva, a tamo ćete dobiti i detaljnije informacije.