Prilična nesigurnosti uvukla se među tržišne sudionike uslijed najave ministra financija Linića o novom izdanju USD obveznice. Naime, prema prethodnim najavama iz Ministarstva novo zaduženje nije planirano ove godine dok posljednje informacije iz medija govore suprotno.


Nastavak ujednačenog trgovanja na domaćem deviznom tržištu. Tečaj EURHRK nastavlja se kretati unutar uskog raspona od 7,615-7,625. Prilična nesigurnosti uvukla se među tržišne sudionike uslijed najave ministra financija Linića o novom izdanju USD obveznice. Naime, prema prethodnim najavama iz Ministarstva novo zaduženje nije planirano ove godine dok posljednje informacije iz medija govore suprotno. Kakva će odluka Ministarstva biti te kakve će posljedice imati na tečaj EURHRK saznat ćemo u narednim tjednima. U pogledu aukcija trezorskih zapisa Ministarstvo nije bilo aktivno prošloga tjedna. Kamatne stope još uvijek su na prilično niskim razinama a likvidnost sustava vrlo je dobra.

Na međunarodnom tržištu protekli tjedan bio je izuzetno zanimljiv. Pobjednikom tjedna možemo proglasiti USD. Naime, gospodarstvo SAD-a je unatoč velikim političkim previranjima zabilježilo snažne rezultate. Prošloga mjeseca u SAD-u je otvoreno 204,000 novih radnih mjesta što je znatno više od tržišnih očekivanja. Rast gospodarske aktivnosti za treći kvartal također je nadmašio očekivanja. Zabilježen je rast od 2,8% u odnosu na očekivanih 2,00%. Podaci iz proizvodnog i uslužnog sektora također su ugodno iznenadili.

 Ponovno su se pojavile špekulacije da bi FED već na sljedećoj sjednici mogao početi sa smanjenjem QEIII programa. S druge strane Atlantika ECB je srezao referentnu kamatnu stopu za EUR na 0,25% s najavom da su spremni aktivirati određene programe kako bi pomogli realnoj ekonomiji. ECB i FED trenutno imaju sasvim drukčije brige. Rezultat navedenog bila je daljnja aprecijacija USD u odnosu na ostale vodeće valute a posebice u odnosu na EUR gdje je EURUSD u jednom trenutku dosegnuo razinu od 1,330. Tečaj USDHRK trenutno se kreće oko 5,690.

Vrijednost CHF-a gotovo je nepromijenjena u odnosu na EUR i HRK. Među valutama koje čija je vrijednost snažno porasla u odnosu na EUR i HRK je GBP. Tečaj GBPHRK 9,120.