Naziv je dobio po otoku New Foundlandu gdje su nastali križanjem domaćih pasa i velikog crnog psa kojeg su na otok u periodu nakon 1100. godine doveli Vikinzi. Pomagali su lokalnom stanovništvu u poslovima oko ribarenja, izvlačenju mreža na suho ali i pri spašavanju ljudi koji bi pali u hladno more. Osim odličnih plivačkih sposobnosti, ova veoma krupna pasmina, odlikuje se smirenošću i dobroćudnošću. Iako možda djeluju tromi i ogromni, izrazito su snažni, mišićavi i okretni. Oni su izrazito blage naravi, dostojanstveni i veseli. Karakteristika ove pasmine osim kompaktna i čvrsta tijela jest glava. Ona je masivna, bogato odlakana. Oči su im relativno male, dublje usađene i razmaknute. Uši su im usađene odostraga i postrance, priljubljene uz glavu i malene. Posjeduju velike šape u skladu sa veličinom tijela a posjeduju i plivaću kožicu. Rep im je snažan i širok pri korijenu pa mu pri plivanju služi kao kormilo. Osim veličinom i snagom ova pasmina fascinira i svojom dlakom. Vanjska dlaka je umjereno dugačka i ravna, bez kovrči. Dozvoljena je blaga valovitost. Unatarnja dlaka je mekana i gusta, gušća zimi nego ljeti. Dlaka po glavi, njušci i ušima je kratka i nježnije teksture. Prednje i stražnje noge imaju zastavice. Rep je u potpunosti prekriven dugačkom, gustom dlakom. Dlaka im je posebna i po tome što je vodootporna pa se voda ne upija već sklizne sa krzna. Svaki vlasnik zna da ova gusta dlaka zahtjeva i dosta njege. Od pribora neophodno je imati slicker četku sa zakrivljenim zupcima koja izvlači poddlaku. Naravno morate posjedovati i češalj sa metalnim zupcima kojim ćete najlakše ukloniti sva zapetljanja. Zbog veličine i gustoće dlake većina vlasnika mrzi i samu pomisao na kupanje i sušenje pa taj dio prepuste stručnoj ruci groomera. Od šampona najbolje je koristiti neki od proteinskih šampona ph-neutralan ili najnježniji antibakterijski šampon. Prilikom sušenja najbolje je koristiti slicker četku i sušiti dio po dio. Tako ćemo najbolje formirati frizuru a i prekontrolirati kožu i moguće zdravstvene probleme. Posjet groomeru trebao bi biti u terminima svaka 3-4 mjeseca. Najčešći problem ove pasmine jest nakupljanje mrtve dlake koja spriječava normalan protok zraka pa koža ne diše. Zato ju je potrebno temeljito i detaljno izvući. Ova pamina ne zahtjeva klasično šišanje mašinicom osim u predjelima ispod repa i oko genitalija. Neki uzgajivači trimaju uši jer često dlaka na tom dijelu postane čupava i preduga. Dobro je koristiti tzv. efilir škare kojima ćemo najbolje formirati frizuru "ježića" i pravilno oblikovati uši. One ne smiju izgledati prečupave ni prevelike. Pozornost treba obratiti i ušima jer bogata dlaka raste i u ušnom kanalu. Treba ju redovito čupkati kao ne bi zatvorila ušni kanal i spriječila cirkuliranje zraka. Tada nastaje većina upala i idealno je stanište za bakterije. Važno je redovito pregledati nokte, zube i očistiti uši. Sve to učiniti će vaš groomer prilikom posjeta pa ukoliko pravilno održavate svog ljubimca ne biste trebali brinuti o zdravlju svog newfoundlera. Ako ste ljubitelj velikih pasmina i posjedujete dovoljno prostora, ovo je pravi obiteljski ljubimac koji će vas oduševiti pojavom i karakterom.
Medvjeđi luk – poznat i kao srijemuš, crijemuš, divlji ili šumski luk – raste po sjenovitim i vlažnim šumama, uz šumske putove i potoke, gdje često u gustim populacijama u potpunosti prekriva šumsko tlo. Svi dijelovi biljke su jestivi, a okusom podsjeća na češnjak ili vlasac. No, prilikom berbe treba biti oprezan jer na istim staništima često rastu i otrovne biljke poput mrazovca i đurđice
Panna cotta, tradicionalni talijanski desert iz regije Pijemont, u prijevodu znači „kuhano vrhnje”. Ovaj desert jednostavan je za pripremu, a elegantnog je izgleda i bogatog okusa. Najčešće se poslužuje u restoranima i slastičarnicama, no savršeno uspijeva i u kućnoj radinosti
Od trešanja možemo raditi kompote, džemove, marmelade, likere, rakije, piree, pjenice, umake, voćne salate, torte i kolače… No ipak su najslađe svježe! A ako ih imate viška, isprobajte ovaj brz i ukusan desert – crumble s trešnjama!