Svakako savjetujem vlasnike tek cijepljenih štenaca da narednih nekoliko tjedana izbjegavaju sva okupljališta pasa


Posljednjih nekoliko dana vlasnici pasa na našem području susretali su se s kašljem kod vrlo velikog broja pasa. Naime, upravo sada na širem riječkom području imamo veći broj bolesnih pasa, pa su upiti o zaraznom kašlju mnogobrojni i svakodnevni. Ovo je uobičajeno za jesensko doba, svake godine imamo kašlja upravo u desetom i jedanaestom mjesecu. Najgora je bila situacija 2014, kako se ne bi ponovilo preporuka je da narednih tjedan, dva izbjegavate okupljališta pasa.

Zarazni pasji kašalj prilično je neugodna te dugotrajna i zarazna bolest pasa s kojom se u našem gradu redovito susrećemo osobito u jesen kad dolazi hladnije vrijeme. Oboljenje ima akutan tok, pojavi se vrlo naglo, jako je zarazno pa obično oboli veći broj pasa istovremeno. Vodeći simptom je kašalj koji se javlja u napadima, praćen je iskašljavanjem sluzi, a ponekad se javlja i iscjedak iz nosa i očiju.
Prenosi se kapljično, a inkubacija je kratka pa traje samo 3 do 10 dana. To znači da će vaš pas početi kašljati nakon što je prije 3 do 10 dana bio u kontaktu s bolesnim psom.

Zapravo ne radi se o jednoj bolesti s jednim uzročnikom, već o kliničkom sindromu koji ima više uzročnika. Uzročnik kašlja može biti virus, bakterija, mikoplazma ili gljivica.

Najčešći uzročnici su pasji adenovirusi i virus parainfluence pasa te bakterija Bordetella, ali isto tako određenu ulogu u razvoju bolesti mogu igrati corona virusi i mikoplazme. U pravilu je primarni uzročnik upale dušnika virus, a potom može doći do sekundarne bakterijske infekcije. Virusi i bakterije koji su uzročnici zaraznog kašlja nasele se u sluznici gornjih dišnih puteva prvenstveno nosne šupljine, grla i dušnika, no može doći do širenja infekcije do bronha i pluća.

Upala dušnika očituje se jakim, hrapavim kašljem, a vlasnici se često požale da je psu zapela kost u grlu. Kašalj se javlja u napadima više puta na dan, pas kašlje širom otvorenih usta te ispušta upravo takav zvuk kao da mu je u grlu kost koju želi izbaciti. Ponekad prilikom kašlja pas izbaci i nešto sline, a može se dogoditi da izbaci i neprobavljenu hranu. Stoga se kašalj lako može zamijeniti za povraćanje. Napadi su jači kad je pas uzbuđen, dakle kad se sprema u šetnju, dok se veseli vlasniku te neposredno prije jela. U jednostavnim slučajevima apetit je očuvan, a oboljeli pas nema povišenu temperaturu. Gotovo uvijek od vlasnika saznamo da je pas bio u dodiru s većom skupinom pasa tj. da je bio na školovanju, izložbi ili je pak tek stigao iz neke uzgajivačnice.

Nerijetko obole svi psi koji se igraju u istom parku ili svi psi u hotelima za pse. Zarazni kašalj najčešće prođe bez komplikacija ako se na vrijeme počne liječiti.

Terapija se sastoji u davanju lijekova koji ublažavaju kašalj te po potrebi antibiotika ako prijeti sekundarna infekcija. Da li je potrebna antibiotska terapija, najbolje će procijeniti veterinar pri pregledu psa. Kada je kašalj jako produktivan, pa dolazi do obilnijeg nakupljanja sluzi kao dio terapije preporučujemo i inhaliranje. Vrlo važan čimbenik u terapiji je strogo mirovanje koje mora trajati 3 tjedna. U tom razdoblju psa ne smijemo izlagati nikakvim fizičkim naporima zahtjevnijima od lagane šetnje.

Od komplikacija najčešći su kronični bronhitis i upala pluća.

Zarazni kašalj može biti i kobna bolest ako oboli vrlo mlad, vrlo star pas ili životinja koja je već bolesna. Svakako je opasan kod onih pasa koji imaju zbog bilo kojeg razloga slabiji imunitet.

U vrijeme bolesti treba izbjegavati ovratnike - davilice te bilo kakvu manipulaciju koja može podražiti dušnik.

Kako ovo oboljenje ima više uzročnika, cjepivo ne štiti psa u potpunosti. I virus pasje parainfluence i pasji adenovirus (CAV-2), oba uzrokuju infekcije dišnog sustava. Virus parainfluence spada u skupinu paramyxoviridae i RNA je virus. Oba virusa su vrlo infektivna i šire se aerosolom. Oba uzrokuju lokalizirane infekcije u dišnom sustavu i ne šire se na druge organske sustave. Repliciraju se u dišnom sustavu i šire se sekretima - slinom, iscjetkom iz nosa, iskašljanim sadržajem.

Svakako savjetujem vlasnike tek cijepljenih štenaca da narednih nekoliko tjedana izbjegavaju sva okupljališta pasa. To posebno važi za bolesne pse. Svakako imajte na umu da je vaš pas onog trena kada počne kašljati vrlo zarazan, pa izbjegavajte svaki kontakt s drugim psima.