Na međunarodnom tržištu  optimizam je vrlo aktualan. Fundamentalni podaci iz većine vodećih ekonomija nadmašuju očekivanja analitičara. Spomenimo samo neke, sektor proizvodnje i usluga bilježi rast na razini euro zone, Britanije i SAD-a. Tržište nekretnina u SAD se snažno oporavlja dok je ono najvažnije, tržište rada ponovno zabilježilo snažan rast novo zaposlenih.


Proteklih tjedana trgovanje EURHRK kreće se unutar raspona od 7,625 i 7,645. Početkom prošloga tjedna tečaj EURHRK kretao se oko donje razine spomenutog raspona koju su mnogi investitori iskoristili za kupnju europske valute. S druge strane razina od 7,645 za  sada je korištena od strane institucionalnih investitora za terminsku prodaju europske valute sa dospijećem u ljetnim mjesecima. Hoće li to i ovoga puta biti slučaj tek ostaje za vidjeti.

Kamatne stope na međubankarskom tržištu i dalje su na povijesno niskim razinama što ujedno koristi i državi koja koristi niske međubankarske kamatne stope za financiranje svojih tekućih potreba. Naime, protekloga je tjedna Ministarstvo Financija izdalo 1,73 mlrd HRK kunskih trezoraca što je za 600 mio HRK više nego  je planirano. U fokusu investitora trenutno su HRK trezorski zapisi dok su oni uz EUR nešto manje atraktivni. Razlog su upravo niske kamatne stope na HRK.

Na međunarodnom tržištu  optimizam je vrlo aktualan. Fundamentalni podaci iz većine vodećih ekonomija nadmašuju očekivanja analitičara. Spomenimo samo neke, sektor proizvodnje i usluga bilježi rast na razini euro zone, Britanije i SAD-a. Tržište nekretnina u SAD se snažno oporavlja dok je ono najvažnije, tržište rada ponovno zabilježilo snažan rast novo zaposlenih. Ipak, u pogledu euro zone i dalje svjedočimo neujednačenom rastu gdje su među četiri najveće ekonomije euro zone Njemačka i Italija zabilježile rast aktivnosti dok su Francuska i Španjolska zabilježile pad. 

Sjednica ECB-a prošla je u očekivanom ozračju gdje nije bilo promjena u načinu vođenja monetarne politike niti su mijenjanje referentne kamatne stope.  Na kraju tjedna EUR možemo proglasiti  pobjednikom. Naime, usprkos nešto boljim podacima u ostalim vodećim zemljama  EUR i EUR denominirana imovina za sada je vrlo omiljena među investitorima. EURUSD ponovno je u uzlaznom trendu i trenutno se trguje oko 1,3720. Tečaj USDHRK pao je na razinu od 5,570 nakon što mu se vrijednost početkom prošloga tjedna kretala oko 5,640.
JPY je i dalje pod snažnim pritiskom deprecijacije uslijed trenutne sklonosti investitora ka riziku. Vrijednosti JPY pala je na nove višegodišnje i višemjesečne minimume u odnosu na ostale vodeće valute. JPYHRK trenutno se kreće oko 0,0540 za HRK.