Predstavnika radnika organ poslodavca imenuje i opoziva radničko vijeće, a ako kod toga poslodavca nije izabrano radničko vijeće onda predstavnika biraju radnici na slobodnim izborima i to između radnika zaposlenih “kod poslodavca“.


Hrvatsku obvezuje Kon­vencija Međunarodne organizacije rada (MOR-a, ILo) broj 135. o zaštiti predstav­nika radnika u poduzeću i po­godnostima koje im se osigurava (NN - NN 5/00). Temeljem Ustava RH, ako je konvencija, nakon ratifika­cije, na snazi i ako se prim­jenjuje, onda je po pravnoj snazi iznad zakona. Po toj konvenciji predstavnik radnika u organu poslodavca mora biti radnik zaposlen kod toga poslodavca. To je logično. To je predstavnik a ne pomoćnik radnika ili eventualno netko kao „pro­kurist“ radnika.

Predstavnika radnika or­gan poslodavca imenuje i opoziva radničko vijeće, a ako kod toga poslodavca nije izabrano radničko vijeće onda predstavnika biraju radnici na slobodnim izborima i to između radnika za­poslenih „kod poslodavca“. Izbori su trajni. Postupak je isti postupku za izbor rad­ničkog vijeća.

Ono što je posebno bitno jeste činjenica da tako iza­bran predstavnik radnika ima isti položaj („isti pravni položaj“) kao i drugi imenovani članovi toga organa.

Uostalom, tako piše i u st.4.čl.164. Zakona o radu. To se odnosi na primanja ali i druga prava, obveze i od­govornosti. Nema „prvog“ i „drugog“ reda ili „užeg“ i „ši­reg“ sastava nadležnog or­ga­na kod poslodavca. Pred­stavnik radnika u navede­nim slučajevima ima isti i jednak pravni položaj s dru­gim članovima tijela čiji je član.

Prema čl.151.st.1.t.5. Za­ko­na o radu „poslodavac mo­že samo uz prethodnu suglasnost radničkog vijeća donijeti odluku o …otkazu predstavniku radnika „orga­nu poslodavca“. Poslodavac može koristiti pravo da tu odluku „nadomjesti“ odluka arbitraže.