Arome se dodaju namirnicama radi aromatiziranja ili dopunjavanja arome, a čine najveću skupinu tvari koje se ne moraju točno deklarirati


Princip prijenosa (carryover) znači da proizvođači ne moraju deklarirati aditive koji hrani nisu neposredno dodani, nego su u hranu uneseni posredno, tj. sa sastojcima koji sadrže aditive.

Tako npr. arome mogu sadržavati nosače, otapala, razrjeđivače, pojačivače okusa, sredstva za konzerviranje koji se na aromatiziranom proizvodu ne moraju deklarirati jer su u njega uneseni posrednim putem, tj. aromom. Princip prijenosa vrijedi poglavito za pomoćne tvari u procesu proizvodnje koje proizvođač nije dužan deklarirati, jer te tvari nisu sastavni dio gotovog proizvoda.

Primjer: Ako se krumpir nakon ljuštenja obradi sredstvom protiv posmeđivanja, proizvođač to nije dužan navesti na gotovom proizvodu (npr. na pakiranju instant-praška za pire).

Enzimi omogućuju i ubrzavaju biokemijske reakcije u procesu proizvodnje hrane, a mogu biti životinjskog, biljnog ili mikrobiološkog podrijetla. Deklariraju se samo u slučaju kada se u namirnici nalaze u aktivnom obliku. Arome se dodaju namirnicama radi aromatiziranja ili dopunjavanja arome, a čine najveću skupinu tvari koje se ne moraju točno deklarirati. U Europskoj Uniji na listi dopuštenih aroma nalazi se 2.700 različitih tvari.

(izvor: Savjetovalište za E-brojeve, Udruga za demokratsko društvo)