U 2014. godini doneseno je nekoliko propisa koji su uvjetovali da se donese Zakon o prestanku važenja Zakona o listi tjelesnih oštećenja.


Tjelesno oštećenje je osigurani rizik po Zakonu o mi­ro­vinskom osiguranju „N.N“ 157/ 13 i 151/14 (članak 41.). Prema tom Zakonu tjelesno oštećenje postoji kada kod osiguranika nastane gubitak, značajnije oš­tećenje ili znatnija onesposob­ljenost pojedinog organa ili dijelova tijela što otežava normalnu aktivnost organizma i zahtijeva veće napore u obav­ljanju životnih potreba, bez obzira na to uzrokuje li ovo ili ne uzrokuje smanjenje ili gu­bitak radne sposobnosti osiguranika.

Na temelju utvrđenog tjelesnog oštećenja osiguranik je stjecao, pored ostalog i pravo na odgovarajuću naknadu, ako je to tjelesno oštećenje bilo najmanje 30% i kada je nastalo kao posljedica nesreće na poslu ili profesionalne bolesti. To je ut­vrđeno u Zakonu o listi tjeles­nih oštećenja „N.N“162/98 i to vrste tjelesnih oštećenja i postoci tih oštećenja, na osnovi ko­jih se stječe pravo na nak­na­du zbog tjelesnog oštećenja.

U 2014. godini doneseno je nekoliko propisa koji su uvjetovali da se donese Zakon o pres­tanku važenja Zakona o listi tje­lesnih oštećenja.

Nakon što je Zavod za vješ­tačenje osnovan u okviru njega osnovana je njegova ustrojst­vena jedinica Jedinstveno tijelo vještačenja od 1. siječnja 2015. godine, po Zakonu o jedinst­venom tijelu vještačenja „N.N“ 85/14. To tijelo sada obavlja pos­love vještačenja u prvom i drugom stupnju u postupcima ostvarivanja prava iz područja socijalne skrbi, mirovinskog osiguranja, zdravstva, obrazovanja, profesionalne rehabili­tacija i za­pošljavanja osoba s invaliditetom, zaštite ratnih i civilnih žr­tava rata, te drugim područ­jima u kojima se ostva­ruju od­ređena prava na te­melju vješ­tačenja, od­nosno na temelju nalaza i miš­ljenja tijela vještačenja.

Svrha je i cilj da se što je moguće više ujednače kriteriji u vještačenju kako bi na tim jedinstvenim osnovama pojedine osobe koristile određena prava u navedenim područ­jima što ujednačenije. 

Objavljena je i Lista ošte­će­nja organizma - Lista I u kojoj su utvrđene vrste i postoci/ stup­njevi oštećenja temeljem koje će Zavod za vještačenje donositi nalaze i mišljenja o vr­sti i stupnju oštećenja - tjelesnog oštećenja, na osnovi kojega će osiguranik stjecati pravo na nov­čanu naknadu zbog tjeles­nog oštećenja kao pravo iz mi­rovinskog osiguranja.

Sve ovo važi od 1. siječnja 2015. godine.